BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft dropper mye omtalt filsystem

Microsoft har lagt alle planer om å tilby filsystemet WinFS til Windows Vista, på is.

Quentin Clark, lead program manager for Microsoft WinFS, annonserte fredag i forrige uke i den offisielle WinFS-bloggen at selskapet har droppet planene om å gi ut en andre betautgave av det relasjonsbaserte filsystemet. Selskapet vil heller ikke gi ut en endelig, separat utgave av WinFS til Windows Vista, slik tidligere lovet.

WinFS var opprinnelig blant de tre nye hovedkomponentene som funksjonaliteten i Windows Vista skulle bygges rundt. Allerede i 2004 fant Microsoft ut at tidsplanen for WinFS ikke var mulig å holde, samtidig som at Windows Vista skulle komme ut innen noenlunde rimelig tid. Men det ble lovet at filsystemet skulle bli gjort tilgjengelig på et senere tidspunkt i form av et tillegg til Windows Vista. Dette vil ikke komme til å skje.

I motsetning til dagens måte å holde orden på dokumenter og andre typer filer i Windows, egne mapper for ulike typer dokumenter, skulle WinFS kunne vise filene assosiert med en begitt forespørsel ved behov. Dessuten skulle WinFS kunne lagre strukturerte data, slik som kalenderinformasjon og kontakter.

Ifølge Clark vil hans arbeidsgruppe nå først og fremst fokusere på å overføre de modne delene av WinFS over i kommende utgaver av SQL (Katmai) og ADO.NET (ActiveX Data Objects), sistnevnte i Visual Studio-versjonen som foreløpig kalles Orcas. Clark mener at det derfor ikke vil være behov for å tilby WinFS separat.

    Les også:

Hva dette betyr for Windows-plattformen, er ganske uklart. Clark skriver Windows fortsatt vil ta i bruk produkter etter hvert som de blir klare.

- Vi vil fortsatt arbeide med innovasjonene, og etter hvert som ting blir modne, vil de finne veien inn i de riktige produktene, Windows og annet. Det å ha så mye klart for SQL Server og ADO.NET har stor betydning for plattformen, og mer vil komme, forklarer han.

Det Microsoft i praksis gjør, er å åpne døren i enda større grad for tredjepartsleverandører av indekserings- og søkefunksjoner i Windows. Dette kan ha både positive og negative sider. Positivt er det at flere får muligheten, når Microsoft selv ikke er i stand til å levere nå. Dette gir bedre muligheter for konkurranse og videre innovasjon. Men det brede utvalget kan samtidig gjøre det vanskeligere for leverandører av annen programvare å integrere sine produkter med søkeløsningen, i hvert fall så lenge ikke noen utkrystalliserer seg som overlegne og så blir klart markedsledende.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.