Microsoft dropper oppgraderings-sperre

Etter press fra tunge IT-brukere har Microsoft måttet løsne på antipirat-systemet i den kommende Windows XP.

Når Windows XP slippes 25. oktober, vil operativsystemet inneholde et mindre tøft antipirat-system enn hva som lå i prøveversjonene. Microsoft har gitt etter for press fra IT-sjefer og tunge IT-brukere.

For å bremse piratbrukene av Windows, inneholder XP et system kalt Product Activation, et system som ber deg taste inn en kode. Koden og en oppsummering av komponentene i din PC sendes så til Microsoft og du får tilbake en kode for åpning og bruk. Les: Nå slipper du å bli styrt av Microsoft

Ditt registeringsnummer er dermed bundet til en samling komponenter, noe som har fått en rekke tyngre IT-brukere til å protestere. For mange IT-sjefer og andre bytter harddisker, grafikkort og andre komponenter med jevne mellomrom for å teste eller oppgradere.

Med testversjonen av Windows XP må disse brukeren ta konktakt med Microsoft nesten uansett hvis de byttet ut eller føyde til komponenter. Men etter mye kritikk fra testbrukere lover Microsoft en større frihet til å bytte komponenter.

Brukere vil derfor kunne bytte fire av de ti komponentene Windows XP sjekker i løpet av en gitt tid, skriver nyhetstjenesten Cnet. Microsoft har ikke bestemt hvor lang denne perioden blir, men vurderer alt fra to til seks måneder.

Product Activation vil stoppe helt enkel kopiering, men på Internett sirkulerer det allerede enkle oppskrifter på hvordan man skal omgå systemet. Les: Hackere knekker Microsofts stolthet

Til toppen