Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft droppet suksess

I 1993 laget Microsoft og HP en meget brukervennlig og enkel maskin som bransjen først nå vil kopiere.

HP Ominbook 425
HP Ominbook 425. Foto: HP

Enkelt og brukervennlig har kommet på mote igjen. Store deler av databransjen er enig om at mange brukere ikke trenger dagens avanserte og dyre datamaskiner. Mange har derfor lansert, og arbeider med enklere typer datamaskiner.

I 1993 tok jeg i bruk en Omnibook 425. I en pakke på litt over en kilo hadde HP og Microsoft i et unikt samarbeid laget en maskin forut sin tid. Trolig kunne maskinen kunne vært solgt om igjen i dag, uten noen særlige modifikasjoner.

Maskinen hadde nemlig Windows 3.1, Word, Excel og almanakk brent inn i ROM-kretser slik lomme-maskiner har i dag. Maskinen starter dermed som en kalkulator. Mange har fantasert om slike maskiner, men i dag er det bare lommemaskiner uten en vanlig tastatur som fungerer slik.

Maskinen er i daglig bruk fremdeles: Word 2.0 fungerer utmerket. Hadde jeg villet, kunne jeg ha lagt inn en post-klient og nettverkskort/modem. Maskinen har også en 10 MB RAM-krets for fillagring. Jeg har ikke prøvd nettleseren Opera på maskinen, men det kunne kanskje fungert.

Dette er en ekte tynn klient som svært mange brukere fremdeles kunne ha vært fornøyd med. En 486 prosessor, 2 MB RAM og en sort/hvitt-skjerm fungerer for mange oppgaver. Maskinen har heller ikke diskettstasjon. Kabel eller trådløs overføring er stikkordene. Først nå begynner andre bærbare maskiner å kutte ut disketten. I tillegg fulgte det med mus på en liten plastikkarm som spratt ut av maskinen. Denne fungerte uten underlag.

Maskinen gir oss to lærepenger: Ønsker du deg en tynn, skikkelig brukervennlig maskin, må du takke nei til noe. Jeg har aldri oppgradert programvaren min, derfor fungerer maskinen fremdeles. Av sammen grunn har jeg heller aldri måtte kjøpe en kraftigere maskin. Kjenner du mange som bruker PC-en de kjøpte i 1993?

Lærepenge to: Altfor mange produkter har dødd før kundene har fått opp øynene. Dessverre skal alle produkter forbedres og utvides. For i oppfølgeren av min maskin mente HP at kundene trengte mer plass til ny programvare. Inn med harddisk og ut med øyeblikkelig oppstart.

Dermed var HP tilbake på oppgraderings-galeien. Det skal bli spennende å se om den nye generasjonen av de tynne klientene vil overleve.