BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft er klar til å angripe VMware

Virtualiseringslaget Hyper-V er ferdig, og den vil sendes automatisk til alle servere med Windows 2008.

26. juni 2008 - 18:00

Hvis man ser bort fra søk, så er trolig virtualisering IT-bransjens mest spennende teknologi for tiden. Både IT-leverandører og kjøpere av bedriftsløsninger ser på virtualisering som en kjerneteknologi i den nære fremtidige utviklingen av IT-infrastrukturen.

Med virtualisering kan operativsystem flyttes fra maskin til maskin uten å måtte ta hensyn til hvem som har levert den underliggende maskinvaren, og teknologien gjør det mulig å utnytte serverkapasiteten mer effektivt ved å flytte rundt på systemene etter behov.

VMware er den markedslederen, og de har på få år rukket å få et solid fotfeste i markedet. Teknologisk sett ligger de fortsatt flere skritt forran Microsoft, men programvaregiganten kan bruke sin markedsposisjon til å raskt distribuere sin virtualiseringsteknologi til sin etablerte kundebase.

Microsofts største problem i denne kampen er at de ikke har hatt på plass en hypervisor, det vil si en virtualiseringsløsning som lar virtuelle maskiner kjøre direkte på maskinvaren istedenfor gjennom et annet operativsystem.

Så viktig er virtualiseringsfunksjonaliteten at kundene som kjøpte Windows Server 2008 fikk med en beta-utgave av Microsofts virtualiseringslag Hyper-V. Den har blitt lastet ned hele 1,5 millioner ganger, noe som må sies å være et svært høyt tall for en servertjeneste.

Microsoft skulle egentlig lansere Hyper-V først om to måneder, men som digi.no kunne rapportere tidligere i dag, så er de klare for å lansere før tiden og i dag, 18:00 norsk tid, kom bekreftelsen fra Microsoft.

Microsoft Hyper-V er ferdig, og den kan nå lastes ned fra www.microsoft.com/Hyper-V

Programvaregiganten nøyer seg ikke med det. De som har kjøpt og installert Windows Server 2008 vil få Hyper-V nedlastet og installert automatisk gjennom Windows Update 8. juli.

Det er med på å understreke hvor viktig virtualisering har blitt for Microsoft. De ser på virtualisering som en nøkketeknologi for den fremtidige IT-infrastrukturen, og har lagt en omfattende plan for videre satsning på virtualisering.

Nina Sundberg er direktør for Server & Tools i Microsoft Norge.
Nina Sundberg er direktør for Server & Tools i Microsoft Norge.

- Med Hyper-V og servervirtualisering er Microsoft ett steg nærmere en omfattende desktop til datasenterløsning. Med Hyper-V kan bedrifter redusere driftskostnader, øke utnyttelsen av maskinvare, optimalisere infrastruktur og forbedre oppetiden på servere, sier Nina Sundberg, direktør for Server & Tools i Microsoft Norge.

VMware har et forsprang på hypervisorteknologi, men Microsoft satser på at gjenkjennelsen blant administratorer med erfaring på drift av Windows Server vil være en av deres store fordeler i den kommende kampen om markedsandeler.

- Hyper-V har blitt utviklet og designet som en del av Windows-produktene som våre kunder allerede kjenner, slik at de som allerede har Windows Server-sertifiseringer raskt kan sette seg inn i løsningen og vite hvordan man bruker den, sier Nina Sundberg.

Microsoft har også gitt klar beskjed på at de med sin virtualiseringsteknologi også skal være god på å støtte andre virtualiseringssystemer og operativsystemer. Det betyr at de vil støtte image laget med VMwares virtualiseringsverktøy og operativsyster som for eksempel Linux vil også kunne kjøres og driftes på Microsofts virtualiseringsplattform.

All drift skal kunne gjøres fra Microsoft System Center, en administrasjonsløsning som blir felles for alle Microsofts virtualiseringsløsninger.

- For å kunne oppnå maksimal gevinst av virtualisering er det viktig å ha riktige prosesser og redskaper på plass. Nettopp derfor er administrasjonsverktøy så viktige. De er på en måte limet som holder det hele på plass og lar brukerne får optimal gevinst, sier Nina Sundberg.

Microsoft har definert fire satsningsområder innen virtualisering, som alle skal administreres fra dette ene administrasjonsgrensesnittet:

  • Servervirtualisering (hypervisor)
  • Desktopvirtualisering (operativsystem-på-operativsystem)
  • Applikasjonsvirtualisering (virtuelle «bobler» for applikasjoner)
  • Presentationsvirtualisering (terminalserver)

For å betrygge kommende kunder, har Microsoft selv benyttet betautgavene av Hyper-V over lengre tid. Nettsteder som MSDN, TechNet og Microsoft.com har alle blitt kjørt på virtuelle servere som kjører på Hyper-V.

MSDN har mer enn 3 millioner besøk hver dag, TechNet har over 1 million, mens Microsoft.com har mer enn 38 millioner besøk pr dag. Sistnevnte har ikke helt gått over ennå, men nå ved utgangen av juni skal cirka 50 prosent av serverparken være over på virtualisering.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.