FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft er sure på sveive-PC-en

Rapporter fra Verdens økonomiske forum tyder på at Microsoft er sure på sveive-PC-en.

31. jan. 2006 - 14:43

Rapporter fra journalister som følger Verdens økonomiske forum i Davos fra et IT-synspunkt, blant dem New York Times, tyder på at Microsoft ikke er helt blid på One Laptop Per Child-prosjektet til MIT-professor Nicholas Negroponte.

    Les også:

I intervjuer på konferansen har Negroponte fortalt at han har reist 20 millioner dollar for å dekke utviklingskostnader, og ligger an til å få forpliktende løfter fra Argentina, Brasil, Egypt, India, Kina, Nigeria og Thailand. Disse landene skal kjøpe til sammen sju millioner eksemplarer av sveive-PC-en, for 700 millioner dollar.

Det er et samtaleemne på konferansen at Microsoft skal ha tilbudt Negroponte å vurdere Windows CE som plattform for sveive-PC-en, i stedet for Linux, og at selskapet også var innstilt på å utgi en utgave av Windows CE som åpen kildekode. Et liknende tilbud kom fra Apple. Negroponte sier han over en periode på flere måneder har diskutert disse tilbudene med Microsoft og Apple, men at forhandlingene ikke førte fram.

Bill Gates har ikke ytret seg offentlig om prosjektet, men skal være nedslått over at det går videre på en Linux-plattform. Microsofts teknologisjef Craig Mundie er derimot åpen i sin skepsis overfor prosjektet: Han mener målet er prisverdig, men at middelet er feil.

Ifølge Mundie tror Microsoft at mobiltelefoner kombinert med tv er en bedre måte å gjøre folkemassene i fattige land delaktige i informasjonssamfunnet.

Både mobiltelefoner og tv-er er utbredt, og det å kople dem sammen til en enkel PC med nettilgang krever bare en rimelig adapter og et tastatur. Mundie vil ikke si hvor langt Microsoft er kommet i å bearbeide denne tankegangen, eller hva slags tidshorisont som kan være aktuell for å sette den ut i livet.

På sin side sier Negroponte at han og hans partnere også har lekt med tanken om å kombinere tv og mobiltelefon, men var kommet til at en egen bærbar PC var en mer hensiktsmessig løsning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.