Microsoft: Ergonomisk tastatur i ny utgave

Microsofts Natural Keyboard Elite er kommet i ny utgave. Forbedringene skal gjenspeile brukernes erfaringer de siste fire år.

Den første utgaven av Microsofts ergonomiske tastatur var noe alle besøkende stirret lenge på de første to årene jeg brukte det. To bemerkninger var som regel nok til at interessen gikk over i sympati. Den ene var at dette tastaturet var laget for folk som ikke hadde albuene tett klistret til kroppen. Den andre var at det tok forbausende kort tid å vende seg til å holde hendene fra hverandre, på hver sin side av tastaturet.

Ifølge Microsoft, var den vesentlige kritikken mot det "naturlige" tastaturet at det var for stort. Den nye utgaven er forminsket i alle retninger, også i høyden. Ett unntak er at flaten som hånden skal hvile på ved det numeriske tastaturet, er gjort litt bredere.

Forminskningen er gjennomført ved at funksjonstastene er gjort mindre, og ved å forminske de faste piltastene og de to tastgruppene ovenfor, de med påskrifter som "Print Screen", "Insert" og "Delete". Piltastene er dessuten plassert hendigere i forhold til hverandre.

Standardinnstillingen til tastaturet er endret til null graders helning, slik at håndflaten hviler mer naturlig. I forrige utgave kunne du få null graders helning ved å høyne tastaturet i forkant. Med den nye varianten må du høyne tastaturet i bakkant for å få den forrige standardhelningen på noen få grader.

Funksjonelt er det noen endringer i den medfølgende programvaren, som nå lar deg skreddersy funksjonstastene. Det er spesielt nyttig hvis det er funksjoner du ofte har bruk for, og som det ikke finnes standardløsninger for på tvers av alle programmer. Microsofts nordiske maskinvareansvarlige Pontus Frodhe kunne ikke demonstrere denne skreddersømmen. For min egen del kan jeg tenke meg to aktuelle bruksmåter: Standardisering av kommandoer for kursiv og uthevet tekst for å slippe den forvirrende blandingen av Ctrl-I og Ctrl-K, og standardisering av spesialtegn som « og ç på tvers av alle applikasjoner. (Det siste lot seg gjøre for over ti år siden i DOS gjennom det norske programmet Abatast, der du kunne omprogrammere hele tastaturet.)

Tastaturet lar deg ellers bruke piltastene på nummertastaturet til å flytte musmarkøren. Dessverre har tastaturet ingen mustaster, som jeg kunne tenkt meg i kombinasjon med en liten stavmus som det man har på bærbare fra IBM, Compaq og Toshiba.

- Jeg stilte også dette spørsmålet da jeg fikk se tastaturet på utviklingsstadiet, forteller Frodhe. - Svaret var dels behovet for å gjøre tastaturet så billig som mulig, dels at man av service-hensyn ikke ville integrere tastatur og mus.

Tastaturet sendes ut til detaljister i disse dager. Prisen er satt til 599 kroner inkludert mva. Prisen inkluderer en overgang som gjør at du kan kople tastaturet til en USB-utgang.

Frodhe viser for øvrig Microsofts nyeste mus, Wheel Mouse, en rimelig og ikke spesielt ergonomisk utformet utgave av IntelliMouse. Den passer desto bedre for kjevhendte, en gruppe ingen ergonomer ser ut til å være opptatt av. Wheel Mouse har det lille hjulet som gir skrolling i Windows 98 - og noen applikasjoner under Windows 95 - og koster 249 kroner inkludert mva. Den sendes også ut til detaljistene i disse dager.

Til toppen