Microsoft/Ericsson-samarbeid kollapset

Microsoft og Ericsson skulle sammen utvikle avanserte mobiler, men Microsoft trakk seg fra samarbeidet og begge holdt tett om nederlaget.

Microsoft og Ericsson skulle sammen utvikle avanserte mobiler, men Microsoft trakk seg fra samarbeidet og begge holdt tett om nederlaget.

Ericsson og Microsoft skulle sammen erobre verdens mobilmarked med avanserte telefoner med datafunksjoner. Nå viser det seg at samarbeidet strandet allerede før det var skikkelig etablert. Det som er igjen av det felles svensk-baserte selskapet legges nå inn i Ericsson.

Det høyt profilerte samarbeidet slo ned som en bombe i telebransjen da det ble offentliggjort i desember i 1999. Ericssons samarbeid med Microsoft var overraskende, for selskapet er medlem av Symbian-alliansen og hadde lovet å bruke dette operativsystemet.

Microsoft har lenge ønsket å bre Windows inn i nye markeder og fikk nå en mektig alliert i mobilbransjen. Ericsson Microsoft Mobile Ventures skulle eies 70 prosent av Ericsson og 30 prosent av Microsoft. Men Microsoft ble aldri deleier og Ericsson ble en ren bruker av Microsoft-produkter som de betalte for på vanlig måte som alle andre kunder.

Steve Ballmer varslet forsiktig om mulige problemer da han var på besøk i Stockholm i november i fjor.
- Jeg var meget forventningsfull når vi offentliggjorde samarbeidet med Ericsson her i Stockholm for ett år siden. Samtidig vet man jo ikke hvordan slike partnerskap utvikler seg. Men jeg må si at jeg er mer entusiastisk i dag, sier Ballmer til Dagens Industri.

Det er ikke kjent hvorfor Microsoft ikke kjøpte seg inn i samarbeidsselskapet eller hvorfor det ikke ble noe samarbeid.

- Det ble ikke noen joint venture, men det påvirket ikke våre kunder, så vi informerte ikke om det, sier informasjonskonsulent Mats Madsen i Ericsson til den svenske avisen Dagens Industri. Samarbeidet er fortsatt stort i dag, det har bare andre rammer, hevder han.

Kollapset i samarbeidet med Ericsson minner om historien til Telenors samarbeidsavtale med Microsoft, høytidelig lansert under Steve Ballmers besøk i Oslo i 1998. Siden har det vært stille. digi.no har flere ganger spurt Telenor om konkret arbeid eller resultater fra avtalen, men har ikke fått noe svar. Les: Telenor/Microsoft-samarbeid i det blå

Microsoft lanserte også et samarbeid med British Telecom som det kom lite ut av.

Til toppen