Microsoft erstatter Java med "Kaffe"

Bill Gates har finansiert et lite selskap som står fram med "Kaffe - den eneste Java Virtuell Maskin som kjører både Sun Java og Microsoft Java."

Bill Gates har finansiert et lite selskap som står fram med "Kaffe - den eneste Java Virtuell Maskin som kjører både Sun Java og Microsoft Java."

Transvirtual Technologies har bare seks ansatte. Det har lov til å gjøre mye som Microsoft ikke har lov til, som å utvikle en egen Java. Transvirtual har ikke skrevet under på noen lisensavtale med Sun. Derfor kan det lage "den eneste Java som virkelig realiserer Javas potensial som plattform for alle".

Bak denne freidige påstanden står en enkel sannhet. Microsofts Java for Windows drar nytte av spesielle funksjoner i Windows. Kjører du Suns Java, har du ingen glede av dette. Tvert om. Det er stor fare for at programmet utviklet med Java for Windows ikke lar seg kjøre under annet enn Windows. Den Microsoft-finansierte Java virtuelle maskinen Kaffe til seksmannsbedriften Transvirtual bøter på denne sabotasjen. Den tilbys til ulike prosessorer, og lar deg dermed kjøre Java overalt - helt fritt for den opphavelige Sun.

Dessuten går det opptil ti ganger så raskt, legger Transvirtual til.

Transvirtual skal delta på JavaOne-messen som starter i San Francisco 15. juni. Selskapets Kaffe er ikke den eneste skyggen over arrangementet. Zona Research har laget en undersøkelse som viser at Java er mindre populær enn i fjor som utviklingsplattform blant USAs store bedrifter.

Til toppen