Microsoft får kritikk for ukjente endringer

Skal ha oppdatert Windows-kjernen uten å informere brukerne.

Microsoft får kritikk for ukjente endringer
Microsoft er for vage i sine beskrivelser av hva Windows 10-oppdateringene inneholder. Det hindrer feilsøk hvis noe går galt, mener kritikere. Bilde: digi.no

Windows 10 har fått fire kumulative oppdateringer siden lanseringen i slutten av juli.

Brukere flest vil motta hyppige oppdateringer helt automatisk fremover. Pakkene sendes ut fortløpende og inkluderer alt fra feilfikser og utbedringer til helt ny funksjonalitet.

Sett fra et sikkerhetsståsted er dette positivt, da det kan bidra til redusert risiko, noe blant annet Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gitt uttrykk for.

Les også: Mer personvernpress mot Windows 10

Ber om mer åpenhet

Skjønt hva oppdateringene faktisk inneholder er ikke like opplagt. Microsoft får nå kritikk for å ha lagt seg på en linje med vagere beskrivelser.

Selskapet har gjort en dårlig jobb med å forklare innholdet i de kumulative pakkene til Windows 10, mener teknologinettsteder som The Register, Ars Technica og Extremetech.

Misnøyen skyldes at Microsoft så langt har nøyd seg med å oppgi standardfrasen «This update includes improvements to enhance the functionality of Windows 10».

Hva det innebærer er uklart. Det gis ingen uttømmende liste over hvilke endringer som foretas eller hva slags funksjonalitet som utbedres.

Dette er en ny tilnærming fra Microsoft, og en lite ønskelig sådan, hevder Ars Technicas teknologiredaktør, som mener det er viktig at brukere så vel som systemadministratorer tilbys en god beskrivelse av funksjonsendringer.

Slike beskrivelser er ekstra viktig når det oppstår uheldige tilfeller av oppdateringer som skaper problemer for brukerne, noe enkelte har opplevd.

Les også: Windows 10-oppdatering ga «uendelig» omstart

Sikkerhetsfikser later til å være unntaket. Der er Microsoft mer romslig i sin beskrivelse av hva oppdateringene gjør, noe pakken «KB 2081436» som kom for to uker siden er eksempel på.

Men overfor The Register avviser Microsoft at vage beskrivelser representerer noe nytt.

- Som vi har gjort tidligere publiserer vi KB-artikler (Knowledge Base-artikler) relevant til de fleste oppdateringene vi vil levere med Windows som en tjeneste. Avhengig av oppdateringens betydning, og hvorvidt den bringer ny funksjonalitet til Windows-kundene, så kan vi velge å ytterligere promotere nye funksjoner når de rulles ut, svarer selskapet.

- Stille oppdatering av kjernen

Den forklaringen er det ikke alle som kjøper. - Microsoft tar feil når de hevder at det lave detaljnivået ikke er endret fra tidligere, fastslår nettstedet Extremetech.

De viser også til en Reddit-diskusjon hvor det fremgår at Microsoft skal ha oppdatert Windows-kjernen med pakken KB 3081444, uten at selskapet oppgir dette i beskrivelsen som fulgte med.

Problemet med få eller ingen detaljer kan gjøre det vanskelig for brukere å avdekke hvilke oppdateringer som skaper trøbbel, hvis uhellet først er ute, mener kritikerne.

Så du denne? Windows 10 lar fremmede bruke båndbredden