Microsoft får stadig mer monopol

Rettssaken mot Microsoft blir stadig mer aktuell, viser en fersk undersøkelse om hva som følger med verdens PC-er i fjor.

Microsoft har lenge hatt nesten-monopol på datautstyrs skrivebord, og til tross for Linux og andre konkurrenter, øker fremdeles Microsofts markedsandeler. I 1999 var 89 prosent av alle klient-operativsystemer som ble solgt, ulike versjoner av Windows. I år er Microsofts markedsandel kommet opp i 92 prosent, sier analyseselskapet International Data Corp.

Analysen teller klient-operativsystemer og inkluderer dermed Mac og enkle datamaskiner med Linux ferdiginstallert. To prosent av maskinene ble solgt med Linux, men tallene inkluderer ikke de som etterinstallerer Linux.

På serversiden er det bare Windows og Linux som vokser, forteller IDC. Det ligger nå en Windows-versjon på 41 prosent av alle servere som ble solgt i fjor. Windows-salget steg 20 prosent fra 1999, sammenlignet med 13 prosent for hele markedet.

Linux vokser enda raskere med 24 prosent. Salget av enkle Internett-servere gjør at det nå er installert Linux på 27 prosent av alle servere. Server-statistikken kan inneholde betydelige feil fordi den ikke kan måle hvor mange som laster ned og installerer Linux selv.

Til toppen