Microsoft får støtte i utleveringsstrid

Nekter å gi fra seg brukerdata lagret utenfor USA.

Microsoft får støtte i utleveringsstrid
Microsofts datasenter i Dublin, Irland. Foto: Microsoft

Microsoft anket nylig avgjørelsen fra desember i fjor om at selskapet må utlevere e-postdataene til en gitt kunde til amerikanske, føderale myndigheter. Dataene er kun lagret ved en sentral i Dublin, Irland, og Microsoft mener at de føderale myndighetene i USA må basere utleveringsanmodningen på juridiske avtaler USA har med Irland i stedet for å henvende seg direkte til det amerikanske selskapet.

Nå får Microsoft støtte fra en håndfull andre teknologigiganter. Ifølge Gigaom har både Apple, AT&T, Cisco og Verizon sendt den aktuelle domstolen det som kalles for amicus curiae. Det samme har Electronic Frontier Foundation (EFF) gjort. Amicus curiae er gjerne juridiske betenkninger skrevet av aktører som ikke er direkte part i en rettssak, men som likevel kommer med informasjon og vurderinger kan være relevant for saken.

– Den fjerde grunnlovsendringen beskytter mot urimelig ransaking og beslag. Du kan ikke ignorere beslag-delen bare fordi eiendelen er digital og ikke fysisk, sier EFF-advokat Hanni Falhoury i en uttalelse som er gjengitt av CNET News.

– Det å ignorere dette grunnleggende punktet har farlige implikasjoner – det kan åpne døren for å gi justismyndigheter ugrunnet tilgang til, og mulighet for beslag av, data lagret omkring i verden, sier Falhoury.

De amerikanske myndighetene mener på sin side at Microsofts standpunkt vil lede til absurdd og vilkårlige resultater som kan ha ødeleggende innvirkning på myndighetenes mulighet til å etterforske kriminalsaker.

    Les også:

Les mer om: