BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft favoriserer egne utviklere

Etter "Appraising Microsoft"-konferansen har flere utviklere luftet sin frustrasjon over at Microsoft hindrer likeverdig konkurranse ved å holde tilbake kunnskap om viktige detaljer i sine operativsystemer.

Eirik Rossen
19. nov. 1997 - 13:38

I et brev til det amerikanske Justisdepartementet, som har bedt om informasjons og dokumentasjon fra faglig hold, skriver Karl Auerbach (karl@cavebear.com) at han har undersøkt hvordan nettleseren Internet Explorer 4 IE4) passer inn i Windows 95 og NT. Auerbach utvikler programvare hos Precept Software, og arbeider med kringkasting av audio og video fra Windows 95 og NT over TCP/IP nettverk.

Auerbach skriver at en av metodene Microsoft bruker for å sammenføre filsystem og nettverk, er gjennom noe de kaller "Shell Namespaces". Det betyr at når filsystemskueren (file system viewer) treffer på en kan-kun-leses katalog med en fil kalt desktop.ini, visere ikke skueren filene. I stedet kjører den et program som det vises til i et felt innen filen desktop.ini.

- Denne mekanismen ble først offentliggjort samtidig med IE4, skriver Auerbach. - Jeg er ikke sikker på når API-dokumentasjonen (altså dokumentasjonen om programmeringsgrensesnittet som regulerer programmerernes tilgang til mekanismen), men dette må ha skjedd forholdsvis nylig. Og dokumentasjonen er ikke fullstendig. Microsoft bruker klart og beviselig udokumenterte utvidelser.

- Microsofts utviklere har kanskje hatt et års forsprang med tilgang til denne ideen, og de har også hatt anledningen til å forbedre dens design og implementering i tilretteleggingen for IE4. Andre utviklere har ikke hatt denne anledningen, understreker Auerbach.

- Hvis det derfor var to like fantasifulle og kreative utviklingsgrupper, en innen Microsoft og en utenfor, ville betingelsene for den utenfor vært klart ufordelaktige. De utenfor har dessuten ikke de samme mulighetene som de innenfor til å drøfte ideer for ny funksjonalitet med gruppen som utvikler operativsystemet, og de har heller ikke samme anledning til å få tak i kunnskap som står mellom linjene i den dokumentasjonen som er offentliggjort, legger Auerbach til.

Han peker også på hva som hadde skjedd, dersom for eksempel mannskapet bak Netscapes nettleser Communicator hadde prøvd å drøfte udokumenterte detaljer med tanke på å forbedre sitt produkt:

- Hvis en utenfor får en god idé og diskuterer den med en fra Microsoft, betyr det at den utenfor avslører noen av sine egne fortrinn overfor en reell eller en potensiell konkurrent.

Derfor mener Auerbach at om IE4 er del av operativsystemet eller ikke, er totalt irrelevant. Den virkelig striden dreier seg om hvorvidt Microsoft utnytter sin dominerende posisjon innen operativsystemer - også inkludert kompilatorer og utviklingsbibliotek - til å oppnå utilbørlige fordeler i utviklingen eller markedsføringen av nye programvareideer.

Som programvareutvikler føler Auerbach at Microsoft henger som et Damokles-sverd over enhver uavhengig utvikler.

- På mange måter, hvis man har en god idé som man håper å gjøre til en suksess, er det bedre å selge seg til Microsoft eller la seg ansette der, enn å prøve å realisere seg utenfor Microsoft.

I et annet brev, viser sjefen for Structured Computer Systems, Marvin C. Slayton, til Auerbachs utspill, og slår fast at Microsoft vil regjere slik i evig tid, med mindre selskapet tvinges til å endre den praksisen som Auerbach beskriver.

Et tredje eksempel er et brev til Justisdepartementet fra Brian Glaeske (bglaeske@cogs.gps.com) i Great Plains Software. Glaeske krever at Microsoft ikke må få lov til å kreve at tredjepartsutviklere skal videredistribuere Internet Explorer når det de egentlig trenger en et programmeringsgrensesnitt (et API) kjent som Common Control DLL.

Glaeske forteller at dette API-et kom opprinnelig med Windows 95, men at det nylig ble oppgradert med flere interessante egenskaper. Utviklere som vil utnytte API-et i sine produkter, må derfor distribuere Common Control DLL sammen med sin egen programvare. Men Microsoft lar ikke utviklere plukke bare de komponentene de trenger: I stedet tvinges de av lisensbetingelsene til å videredistribuere hele IE4. (Lisensbetingelsene er tilgjengelige fra Microsofts nettsted, se linken referert øverst til høyre i denne artikkelen.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.