Microsoft femdoblet Windows-prisen til IBM

Nye opplysninger om hva som skjedde mellom IBM og Microsoft i årene 1994 til 1996, kan ytterligere skade Microsoft i innspurten i monopolrettssaken.

Nye opplysninger om hva som skjedde mellom IBM og Microsoft i årene 1994 til 1996, kan ytterligere skade Microsoft i innspurten i monopolrettssaken.

Neste uke begynner de siste forhandlingene i monopolsaken mellom USAs myndigheter og Microsoft. I denne uka har det vært flere forberedende vitneavhør som også har vært åpne for amerikansk presse.

Et interessant vitneprov ble gitt av en direktør i IBM, Garry Norris, som hadde ansvaret for lisensiering av Microsoft-produkter i årene 1995 til 1997. På denne tiden ble IBMs siste forsøk på å posisjonere OS/2 som et alternativ til Windows, torpedert av Microsofts effektive markedsføring av Windows 95.

Norris gjorde rede for et møte på øverste nivå mellom IBM og Microsoft sommeren 1994, da Bill Gates foreslo en avtale der IBM skulle fase ut OS/2 til fordel for Windows. Norris var ikke selv tilstede, men ble briefet om møtet da han ble overført til IBMs PC-selskap. Norris ble fortalt at Microsoft-folkene var både overrasket og såret da IBM avslo forslaget. Året etter, en måned før lanseringen av Windows 95, forklarte Gates under en konferansesamtale med ledende IBM-ere, at han var irritert fordi IBM manglet respekt for Microsoft.

Ifølge Norris prøvde Microsoft gjentatte ganger å presse IBM til å avstå fra å bunte ikke-Microsoft produkter på sine PC-er. Dette gjaldt særlig Lotus Notes, kontorpakken Lotus SmartSuite og det alternative operativsystemet OS/2. Blant formuleringene Norris hevder at Microsoft-representanter brukte, er "dere vil lide så lenge dere fortsetter å levere konkurrerende produkter".

Norris innrømmet at IBM fortsatte å levere flere av produktene som vakte Microsofts vrede. På den andre siden er det et historisk faktum at IBM på den tiden, altså i 1995, sluttet å levere egne klient-PC-er til forbruker med OS/2 ferdig installert. Andre PC-leverandører ga opp OS/2 flere år tidligere. Norris forklarte blant annet at en ledende representant for Compaq fortale om et tilfelle fra 1993, da Microsoft lovte å "skape vanskeligheter for Compaq" dersom selskapet solgte IBMs system.

Norris fortalte at avgiften som IBM måtte betale for Windows-lisensen økte fra rundt ni dollar per eksemplar i 1995, til nærmere 46 dollar i 1996. Økningen fikk de samlede utbetalingene for Windows-lisenser til å øke fra 40 millioner dollar i 1995 til 220 millioner dollar i 1996.

Prisnivået til IBM i 1995 var markedets laveste, og kan forklares som en etterdønning av en gammelt utviklingspartnerskap mellom IBM og Microsoft, fra den tiden begge gikk sammen om OS/2. Når denne avtalen utløp, var Microsoft, ifølge Norris, helt klar på at IBM måtte betale mer for Windows enn for eksempel Compaq og Dell, da disse ikke holdt på med konkurrerende programvare, med andre ord OS/2.

Microsoft innrømmer at forholdet til IBM var på et lavmål i 1995 og 1996, men mener dette ikke hadde noe med IBMs støtte av konkurrerende programvare å gjøre. Talsperson Mark Murray forklarer at IBM holdt tilbake skyldige lisensavgifter på 50 millioner dollar. Norris ble avhørt om dette forholdet, som ble avdekket da Microsoft gikk gjennom IBMs salgstall. Ifølge Microsofts advokat Richard Pepperman, endte denne saken med at IBM etterbetalte 30 millioner dollar til Microsoft.

Et annet moment som Microsoft sier skapte irritasjon, var IBMs markedsføring av OS/2 som "bedre Windows enn Windows".

Til toppen