RESULTATERFINANS

Microsoft fikk børsfik

Straffes etter Nokia-oppkjøpet.

Markedet viser sin misnøye med Microsofts oppkjøp av Nokias mobilvirksomhet. Microsofts største opptur på børs i år kom for øvrig etter at toppsjef Steve Ballmer (bildet) varslet sin avgang. Ballmer skal etter planen gi seg i løpet av 12 måneder.
Markedet viser sin misnøye med Microsofts oppkjøp av Nokias mobilvirksomhet. Microsofts største opptur på børs i år kom for øvrig etter at toppsjef Steve Ballmer (bildet) varslet sin avgang. Ballmer skal etter planen gi seg i løpet av 12 måneder. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press

Microsofts kjøp av Nokias mobil- og servicevirksomhet for 43,5 milliarder kroner er ledd i en planlagt forvandling til å bli et «enheter- og tjenester»-selskap.

Det nest største oppkjøpet i Microsofts 38-årige historie, etter Skype, var imidlertid verken egnet til å imponere eller glede investorer, som i går svarte med å lempe ut aksjer.

Microsoft-aksjen var ned 6,1 prosent på det verste, men tok tilbake noe og endte til slutt ned 4,55 prosent. Ved stengetid på Wall Street tirsdag ble aksjen handlet til 31,88 dollar.

Børsverdien av Microsoft falt dermed 12,66 milliarder dollar til 265,5 milliarder dollar, altså en god slump mer enn de betaler for Nokia.

Hittil i år, før gårsdagens nedtur, hadde Microsofts markedsverdi styrket seg kraftig med en oppgang på rundt 25 prosent. Det inkluderte et hopp på 8 prosent som svar på nyheten om at Steve Ballmer slutter som konsernsjef i løpet av 12 måneder.

Pessimister

En lang rekke analytikere og presseoppslag har stilt seg tvilende til om oppkjøpet av Nokia var en klok beslutning.

Pessimismen kan sammenfattes slik:

– Inntil det finnes tegn til at Microsoft klarer å fornye seg og skape suksess i «post-PC-æraen», så tror vi at aksjekursen deres vil vansmekte på nåværende nivå.

Det sier senioranalytikerne Yun Kim og Alice Hur, begge fra Janney Capital Markets, til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Ingen av dem har tro på at det planlagte oppkjøpet vil endre Microsofts labre markedsposisjon innen smarttelefoner.

Nokias investorer reagerte stikk motsatt og sendte aksjekursen til himmels.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.