JUSS OG SAMFUNN

Microsoft fikk innvilget Office-relatert patent

Dreier seg om lagring av tekstbehandlingsdokumenter som XML.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. aug. 2009 - 12:33

Et oppslag i Slashdot forteller at Microsoft har fått innvilget en patentsøknad fra 2004 omkring bruken av XML (Extensible Markup Language) for å lagre tekstbehandlingsdokumenter.

Patentet heter «Word-processing document stored in a single XML file that may be manipulated by applications that understand XML» og dreier seg seg altså om bruken av XML for fullt å støtte en tekstbehandlers rike formattering, uten noen form for tap av funksjonalitet ved slik lagring. Patentet omhandler også bruken av en XSD-fil (XML Schema Definition) som definerer alle reglene som ligger bak tekstbehandlerens XML-baserte filformat.

Helt sentralt i patentet er at hele dokumentet lagres som en enkelt XML-fil. Dette inkluderer også bilder og andre binærdata som kan være en del av dokumentet.

Denne filen skal også kunne opprettes eller manipuleres av tredjeparts tjenester og applikasjoner som tar i bruk XSD-skjemaet. Dokumentene skal da fortsatt være fullt forståelige for tekstbehandleren.

Ifølge et annet punkt i patentet, skal det i XML-assosierte filer gis anvisninger til snarveier til applikasjoner som forstår XML, for at disse skal forstå noe av den funksjonaliteten som tilbys av tekstbehandleren. Ved å bruke disse tipsene behøver ikke applikasjonene forstå alle de spesifikke detaljene i den interne prosesseringen i tekstbehandleren for å kunne gjenskape en egenskap eller funksjonalitet.

Patentet beskrives av i alt 22 punkter, noe som betyr at beskrivelsen over ikke nødvendigvis er fullt dekkende. Men det er liten tvil om at i patentet er relatert til Microsofts Office Open XML-format, som blant annet kan inneholde binær kode.

For at patentet skal ugyldiggjøres må det bevises at kombinasjonen av samtlige av de 22 punktene var kjent teknologi på det tidspunktet søknaden ble innlevert.

Det interessante framover er om noen vil bestride patentets gyldighet, om Microsoft vil håndheve det og om det vil bremse videre innovasjon gjort av andre på lignende områder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.