JUSS OG SAMFUNN

Microsoft fikk kjempebot

Brøt avtale om nettleservalg. Det ble dyrt...

Microsoft-topp Steve Ballmer har tidligere mistet deler av bonusen sin etter feilen de gjorde med utrulling av nettleservalget. Nå får også selskapet svi på pungen.
Microsoft-topp Steve Ballmer har tidligere mistet deler av bonusen sin etter feilen de gjorde med utrulling av nettleservalget. Nå får også selskapet svi på pungen. Bilde: Spencer Platt/Getty Images/All Over Press
6. mars 2013 - 13:23

Microsoft ble onsdag ilagt en bot på 561 millioner euro, for ikke å ha rettet seg etter en EU-ordre om å tilby kundene alternative nettlesere.

Beløpet tilsvarer 4,17 milliarder norske kroner.

– Å unnlate å etterkomme våre ordre er en svært alvorlig krenkelse, som må straffes i samsvar med det, sier EUs konkurransekommissør Joaquín Almunia i kunngjøringen.

Saken har bakgrunn i at Opera Software anmeldte Microsoft for ulovlig monopolvirksomhet i 2007, grunnet buntingen av Internet Explorer i Windows.

Det norske nettleserselskapet ønsker ikke å kommentere botens størrelse, men virker fornøyd med utfallet.

– Vi synes det er riktig av EU-kommisjonen å følge opp, og gjøre hva de kan for å se til at Microsoft lever opp til hva det ble enighet om i 2009, skriver Operas informasjonsjef Nils Broström i en SMS til digi.no.

Han sikter til forliket som Microsoft inngikk om å tilby et såkalt nettleservalg i fem påfølgende år, altså til 2014.

Feil i nettleservalg

Et obligatorisk vindu skulle eksponere kundene i Europa for muligheten til å installere andre nettlesere. Dette skulle gjelde alle som hadde Microsofts Internet Explorer definert som standard nettleser.

EU-kommisjonen finner det bevist at Microsoft ikke ga dette valget i Windows 7 servicepakke 1 i en periode fra mai 2011 til juli 2012.

Dette har Microsoft erkjent, men de skyldte på en «teknisk feil». EUs konkurransemyndigheter mener at 15 millioner Windows-brukere ikke fikk valgskjermen, i strid med forliket.

Ellers har denne ordningen vært en suksess, mener EU, som opplyser at 84 millioner nettlesere ble lastet ned gjennom valgskjermen det første halvåret. Valgskjermen dukket første gang opp i mars 2010.

– Dette er første gang vi har vært nødt til å bøtelegge et selskap for ikke å ha oppfylt en forpliktende avtale, skriver EU-kommisjonen.

Størrelsen på boten gjenspeiler bruddets grovhet, hvor lenge overtredelse pågikk og behovet for å sikre en avskrekkende effekt, heter det.

I formildende retning trekker EU-kommisjonen fram at Microsoft har samarbeidet under etterforskningen.

Kunne blitt langt dyrere

Teoretisk kunne boten blitt på hele 10 prosent av den amerikanske programvaregigantens globale årsomsetning, som i siste regnskapsår var på 447 milliarder kroner.

Fasiten ble en bot på cirka 10 prosent av maksimal straffeutmåling.

Det er ikke første gang Microsoft er bøtelagt av EU for ulovlig konkurransedrift.

Dagens bot er heller ikke den største. Tilbake i 2008 lød straffen på 899 millioner euro, 7,2 milliarder kroner på det tidspunktet. Dette forholdet gjaldt grov overprising av dokumentasjon på Windows-grensesnitt for tredjepart.

Lovbruddene Microsoft har gjort seg skyldig i har etter dette utløst EU-bøter på til sammen 2,24 milliarder euro, eller 16,65 milliarder kroner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.