JUSS OG SAMFUNN

Microsoft fikk medhold i patentsak

Microsoft har fått medhold i en patentsak der et nederlag kunne ført til store endringer for hele Internett.

3. mars 2005 - 08:00

Saken gjelder et patent som et lite selskap, Eolas Technologies, fikk innvilget tidlig på 1990-tallet for interaktiv funksjonalitet som i dag er helt alminnelig i Internet Explorer og de fleste andre nettlesere. Eolas gikk til sak mot Microsoft for patentbrudd.

I august 2003 fikk Eolas medhold og ble tilkjent 521 millioner dollar i erstatning. Eolas fikk også medhold da Microsoft anket.

    Les også:

Sympatien i bransjen har i denne saken i all hovedsak vært hos Microsoft, siden patentet til Eolas ble oppfattet å være innvilget på sviktende grunnlag, i likhet med mange amerikanske programvarepatenter som verner opplagt funksjonalitet.

Det ble påvist i september 2003 at Eolas leverte inn sin patentsøknad etter at tilsvarende funksjonalitet var blitt allment kjent fra et annet hold, og i mars i fjor ble det tatt et første skritt i retning av å kjenne patentet ugyldig.

I sin andre anke brukte Microsoft disse argumentene til å angripe de første kjennelsene på nytt, fordi dommeren ikke tillot selskapet å prosedere på at patentet var ugyldig.

Igår ble det kjent at ankeinstansen gitt Microsoft medhold. Den mener det var feil å nekte Microsoft å ta opp hvorvidt patentet er gyldig eller ikke, og pålegger den opprinnelige domstolen å ta opp saken i hele sin bredde.

Ankeinstansen rører ikke ved selve dommen eller erstatningsbeløpet som nå har vokst til 560 millioner dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.