FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft fjerner IE fra Windows 7

Europeere må selv installere nettleseren.

12. juni 2009 - 07:58

Microsoft vil fjerne Internet Explorer fra den europeiske versjonen av Windows 7. Det opplyser selskapet.

Grunnen er EU-kommisjonens gransking av Microsofts bunting av nettleseren i operativsystemet.

- Vi har bestemt oss for å tilby Internet Explorer i en separat pakke som er enkel å installere. Det betyr at forbrukerne selv kan velge om de vil installere Internet Explorer i Windows 7 eller ikke, sier Microsoft i en uttalelse.

- Uansett hva EU-kommisjonen bestemmer har vi besluttet å fjerne IE fra Windows 7 i Europa. Vi har laget to versjoner av vårt neste operativsystem, Windows 7 og Windows 7E, altså en europeisk versjon uten IE, sier MSN-direktør Isabella Alveberg, ansvarlig for Windows i Microsoft Norge til digi.no.

Hun forteller at også PC-produsenter, såkalte OEM-er (Original Equipment Manufacturer) også får bestemme hvilken nettleser de vil bundle med Windows 7.

Ifølge Alveberg vil de tilby en DVD til alle som ønsker Internet Explorer. Denne vil inneholde «Windows Live Essentials», det vil si hele selskapets Windows Live-suite (Hotmail, Messenger osv) i tillegg til Internet Explorer versjon 8.

- Denne DVD-en vil være gratis og tilgjengelig for alle, også i butikker, bekrefter Alverberg.

EU ikke fornøyd

En rekke programvareselskaper med norske Opera Software i spissen, mener samdistribusjon av Windows og IE er konkurransefiendtlig, og har klaget praksisen inn for EU.

EU-kommisjonen, som startet sin kamp mot Microsofts dominerende markedsstilling i januar, er likevel ikke fornøyd.

- Kommisjonen har foreslått at forbrukerne skal få velge nettleser, ikke at Windows ikke utstyres med nettleser i det hele tatt, heter det i en uttalelse, ifølge NTB.

At PC-produsenter får valge hvilken nettleser operativsystemet skal leveres med, er de imidlertid mer positive til, melder nyhetsbyrået AFP.

EU-kommisjonen har tidligere uttalt at nettlesere som Firefox, Safari, Chrome og Opera er alternativer de ønsker til IE.

Windows 7 skal allerede neste måned være tilgjengelig for bedrifter med lisensavtale, da tilbys nemlig den såkalte RTM-versjonen for nedlasting (Release To Manufacturing).

Utgivelsesdatoen er ellers satt til 22. oktober.

Strippingen av IE fra programvare vil ikke forsinke utgivelsen av Windows 7 i Europa, ifølge Microsoft.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.