Microsoft fjerner ikke YouTube-appen

Men bøyer seg likevel litt for kravene fra Google.

Microsoft fjerner ikke YouTube-appen

Men bøyer seg likevel litt for kravene fra Google.

I går satt enkelte klare med popcornet og ropte «slåss, slåss», i håp at det skulle bli en kamp mellom gigantene Microsoft og Google over YouTube-applikasjonen Microsoft nylig kom med til Windows Phone. I forrige uke ga Google Microsoft en frist til i går til å fjerne applikasjonen igjen. Google mener at den krenker betingelsene for å benytte YouTube-API-et, noe Microsoft på ingen måte har benektet.

Nå ble det ingen kamp mellom gigantene i denne omgang. Microsoft kom i går med en oppdatering til applikasjonen. Denne fjerner ifølge amerikansk presse den omstridte nedlastingsfunksjonaliteten.

Dette har ført til en rekke mishagsytringer fra brukere av applikasjonen, spesielt mot Google.

– Microsoft har oppdatert Windows Phone YouTube-appen for å møte bekymringene om begrenset video og offline video som ble uttalt av Google i forrige uke, sier en talsperson for Microsoft til blant annet The Verge.

– Vi har vært i kontakt med Google og tror fortsatt at våre to selskaper kan samarbeide om å finpusse en applikasjon som er til fordel for våre felles kunder, partnere og innholdsleverandører, fortsetter talspersonen.

Fortsatt skal det ikke bli vist annonser i applikasjonen, noe Microsoft hevder skyldes manglende støtte for dette i YouTube-API-ene. Google hevder på sin side at Microsoft-appen blokkerer annonsene som vises sammen med videoene.

Annonsene gir selvfølgelig YouTube, og dermed også moderselskapet Google, inntekter. Men annonsene gir også inntekter til mange av aktørene som leverer innhold på YouTube.

Et tredje punkt i Googles klagebrev til Microsoft, går blant annet ut på at Microsoft kaller applikasjon for YouTube. YouTube tillater ikke at tredjepartsapplikasjoner har YouTube som en del av navnet.

Microsoft står i utgangspunktet svakt i denne saken, fordi Google har egentlig ikke hatt noen planer om å tilby applikasjonsstøtte for YouTube til Windows Phone. Årsaken er de fortsatt beskjedne markedsandelene til Windows Phone.

Samtidig er Windows Phone-støtte for YouTube ekstremt viktig for Microsoft, som selv oppgir at YouTube-applikasjoner er blant de mest nedlastede applikasjonene på alle smartmobilplattformer.

Offisielle YouTube-apper finnes bare til Android og iOS. Disse er utgitt av YouTube selv. Men verken YouTube eller Google har noen planer om å gi ut flere applikasjoner til Windows Phone enn den ene søkeapplikasjonen som allerede er tilgjengelig. I stedet vises det til mobilutgaven av YouTube-nettstedet. Windows Phone-brukerne er dermed ikke forhindret fra å få tilgang til YouTube-innholdet. Det er vanskelig å tenke seg at Google kan pålegges å tilby fullstendige programmeringsgrensesnitt til YouTube noe mer enn det Microsoft må gjøre med for eksempel Skype.

Det som gir Microsoft en mulighet, er blant annet Google-sjef Larry Pages ferske uttalelser om at han ønsker mer interoperabilitet og bruk av åpne standarder i IT-bransjen. Denne YouTube-saken kan bli en viktig test på om dette var mer enn relativt tomme ord. Men samtidig sa Page at han var trist over Microsoft enveis-forhold til dette. Microsoft kan nok vanskelig forlange mer åpenhet fra Google uten å vise tilsvarende åpenhet tilbake.

Google har etter alt å dømme ikke villet kommentere saken overfor pressen. Men det er liten tvil om at saken vil få flere kapitler i ukene som kommer.

    Les også:

Til toppen