BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft for demokrati i bedrifts-Norge

Microsoft mener deres nye Performance­point kan trekke alle med på bedriftens avgjørelser.

De siste årene har Microsoft bygget opp en plattform for tjenester innen beslutningsstøtte (BI eller «business intelligence»), hovedsakelig gjennom utvidelser av SQL Server og integrasjon mot Office-regnearket Excel. I dag lanseres bedriftsapplikasjonen PerformancePoint Server som gir Microsoft et helhetlig tilbud, altså mer enn bare en plattform.

Allerede uten PerformancePoint har Microsoft markert seg sterkt innen fagfeltet og markedet beslutningsstøtte.

I sommer leverte IDC en analyse av markedet for verktøy innen beslutningsstøtte: Den viste at Microsoft allerede er på femte plass, målt etter omsetning, og at de har den suverent raskeste veksten.

Forventningene til PerformancePoint er svært høye. Produktet ble kunngjort i fjor, og ble beskrevet som en integrert applikasjon for overvåking, analyse og planlegging, med alle typiske hjelpemidler som scorecard, dashbord, og rapporter. Da analyseselskapet Gartner gjennomgikk funksjonene og prismodellen til PerformancePoint, konkluderte de at den tilbyr svært mye, til en sensasjonelt lav pris.

Gartner poengterte at prismodellen innebærer at Microsoft ikke vil ha noe problem med å overbevise kunder om å øke antall brukere av verktøyene for beslutningsstøtte.

    Les også:

Lanseringen i dag kommer noe tidligere enn ventet: Stalltipset var fjerde kvartal, men Microsoft gjør altså produktet allment tilgjengelig innen utgangen av tredje.

Det eneste vektige forbeholdet Gartner hadde til PerformancePoint var hvorvidt Microsoft ville greie å få sine partnere innen systemintegrasjon til å sette av tilstrekkelige ressurser til å gi produktet et fotfeste i markedet.

I Norden har Microsoft har alliert seg med konsulentselskapet Avanade for å sikre seg dette fotfestet. Peter Koller, nordisk ansvarlig for beslutningsstøtte i Avanade, understreker overfor digi.no at PerformancePoint blir et nøkkelprodukt.

– Det vi legger vekt på, er «performance management», altså få på plass et rammeverk der man kan organisere, automatisere og analysere forretningsmetoder, tallmateriale, prosesser og systemer som er drivere for den forretningsmessige ytelsen til en virksomhet.

Koller viser til disse tre trinnene i en kontinuerlig prosess:

– Det er tre drivkrefter som tvinger bedrifter til å effektivisere seg i denne prosessen: Økt konkurranse, økt globalisering og økt transparens. Det siste er ikke bare et krav fra myndigheter om større innsyn. Det er også et krav fra medarbeiderne som vil vite mer om hva som skjer, og om sitt eget bidrag til hva bedriften oppnår.

Koller mener at for mange bedrifter i målgruppen for PerformancePoint – fra noen hundre ansatte og oppover – er verktøy innen beslutningsstøtte det riktige svaret på flere typiske utfordringer.

– Mange steder ser ikke de ansatte hvordan deres arbeid relaterer til virksomhetens strategi. Det tas initiativ og innføres programmer uten at det er på plass metoder for å måle hvordan de virker. Man setter opp ytelsesmål uten å binde dem til aktivitet som driver forretningens prioriteringer. Arbeidet med budsjetter og prognoser er for lite effektivt.

Gustav Line i Microsoft Norge mener verktøy for beslutningsstøtte gjør de ansatte mer produktive og samtidig mer knyttet til bedriften.

– Ved å legge opp verktøyene på riktig vis, kan hvert individ og hver arbeidsgruppe selv følge med i virkningen av sitt eget arbeid. Det effektiviserer og motiverer, og gjør arbeidet mer målrettet. I et land som Norge der arbeidskraften er dyr, er det en god investering å tilby arbeidsverktøy som gir riktig informasjon til hver ansatt.

Dette skjemaet viser hvordan PerformancePoint passer inn i Microsofts øvrige produkter innen beslutningsstøtte:

Integrasjonen mot SQL Server, Excel og Sharepoint gir seg selv. Line understreker at SQL Server 2005 er et krav. Office 2003 kan brukes, men versjon 2007 gir større gevinst.

– Den største utfordringen for oss i dette markedet, er å overbevise kunder om at de vil tjene på å innføre beslutningsstøtte, mener Line. – Her har vi den fordelen at mange av våre verktøy, som Excel, SQL Server og Sharepoint, allerede er i bruk. Ellers møter vi for eksempel Hyperion og Cognos, og diverse ERP-leverandører.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.