Microsoft forbereder egen NC

I forbindelse med versjon 5.0 av Windows NT Server som er ventet tidlig i 1998, spesifiserer Microsoft en ny Windows-terminal til rundt 3000 NOK, skriver Computer Reseller News.

I forbindelse med versjon 5.0 av Windows NT Server som er ventet tidlig i 1998, spesifiserer Microsoft en ny Windows-terminal til rundt 3000 NOK, skriver Computer Reseller News.

Konseptet er et angrep mot den Java-baserte NC (Network Computer) og et alternativ til grafiske terminaler og Microsofts egen NetPC.

Hittil har Microsoft vært kategorisk i sin fordømmelse av NC-modellen, som selskapet mener vil tilby altfor liten funksjonalitet. Men maskinvaremessig til Microsofts siste utspill, Windows Terminal, være enda tynnere enn eksisterende NC-er.

Computer Reseller News forteller at Bill Gates kunngjorde prosjektet under forrige ukes utviklerkonferanse i San Francisco, og at 200 av selskapets største storkunder ble briefet for to uker siden.

Terminalen består av grafisk skjerm, tastatur, mus, 8 MB minne fordelt likt på leselager (ROM) og direktelager (RAM), samt nettverkskort. Maskinen retter seg mot brukere med rutinepregede oppgaver ("task-based users").

Operativsystemet er ennå ikke klart. Adam Taylor ved Microsofts Windows Product Marketing-avdeling nevner tre alternativer: Windows CE, en annen utgave av Windows, eller noe helt nytt.

Hvis du har et produkt som PC Anywhere, kan du allerede i dag bruke f.eks. en 386 DOS-maskin til å fjernstyre en Pentium med Windows 95. Skjermbildet på 386-maskinen blir da en nøyaktig kopi av det som skjer på Pentiumen, selv om 386-en kjører en eldre utgave av DOS. Dette eksempelet viser avanserte grafiske klientprosesser kan styres fra og vises på forholdsvis primitive terminaler, også i Microsoft-verdenen. Analogien til Microsofts Windows Terminal-prosjekt blir at NT-serveren overtar oppgaven til den fjernstyrte pc-en. Windows-terminalen vil da knapt ha behov for noe operativsystem overhode, mens belastningen på serveren blir desto større.

Taylor fortalte om et prosjekt med kodenavn Hydra som omfatter både kjernen i NT Server, samt nettprotokoll og klient-operativsystem. Hydra må på plass før Windows Terminal kan gjøres funksjonell.

Noen observatører skal stille tvilende til om Microsoft greier å holde tidsskjemaet for Windows NT, og få versjon 5.0 ferdig tidlig i 1998 samtidig med Hydra og Windows Terminal.

Det ventes en nærmere kunngjøring rundt prosjektet på Microsofts TechEd-konferanse som starter 4. mai i Orlando i Florida.

Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge viser til Microsoft-konferansen WinHEC som starter denne uka.

– Dette er en konferanse for maskinvareutviklere, der flere prosjekter som har med den nye flerbrukerfunksjonaliteten i Windows NT versjon 5.0 vil bli diskutert, sier han.

Til toppen