Microsoft forbereder to Linux-konkurrenter

Microsoft arbeider med to Windows-versjoner som skal møte konkurransen fra Linux - én for lomme-maskiner og én for styring av maskiner.

Microsoft Corporation har utpekt Linux som sin tøffeste konkurrent, selv om de færreste foreløpig har tatt i bruk gratis-operativsystemet på sine PC-er. Men Linux er en den største konkurrenten på server-markedet og er også blitt en seriøs konkurrent i de to voksende markedene for lomme-maskiner og TV-bokser.

Det begynner å nærme seg lanseringen av to nye Windows-versjoner som retter seg mot lomme og TV-markedet. Parallelt med den nye vanlige utgaven av Windows XP, etterfølgeren til Windows 2000, arbeider Microsoft med en såkalt "embedded" versjon av XP.


Embedded-versjonen er beregnet på utstyr som TV-bokser, minibanker og industriutstyr. Microsoft offentliggjorde i går at de har inngått avtaler med Bally, en produsent av casino-maskiner, Fujitsu Siemens TV-boks divisjon, og Siemens industrirobot-divisjon.


Microsoft har prøvd seg i dette markedet før, men embedded-versjonen av Windows NT kom sent. Nå lover Microsoft å lansere bare tre måneder etter den vanlige XP-versjonen, skriver CNet.

Windows NT embedded ble aldri noen suksess, dels på grunn av de høye kravene til minne og prosessor, noe som gjør systemet lite egnet til enkle, begrensede oppgaver. Microsoft lover nå at XP skal kunne klare seg med 4-8 Mb minne.Microsoft har også kommet langt med neste versjon av Windows CE/Pocket PC, mini-versjon av Windows som blant annet brukes i lomme-maskiner. 4.0-versjonen er nå sendt ut i beta-versjon og skal lanseres mot slutten av året.

"Talisker", som Windows CE 4.0 foreløpig heter, skal gi bedre sikkerhet, en grensesnitt som kan tilpasses mer og større evne til å tilpasse seg forskjellige typer nettverk den kobler seg opp mot, skriver Cnet. I motsetning til Windows XP, lover Microsoft Bluetooth-støtte i Talisker.

Til toppen