Microsoft foreslår «HTTP/2.0»

Liker farten til Googles SPDY, men vil dekke også andre behov.

Microsoft foreslår «HTTP/2.0»

Liker farten til Googles SPDY, men vil dekke også andre behov.

Protokollen for levering av webinnhold, HTTP/1.1 (Hypertext Transfer Protocol), er fra 2001. Siden den tid har weben opplevd en voldsom utvikling. Det betyr at den virkeligheten som HTTP 1.1 ble basert på, ikke lenger finnes. HTTP har blitt en bremsekloss i virkelighet med mye raskere datamaskiner og nettverk enn det som var tilfellet for 11 år siden.

Googles eksperimentelle SPDY-teknologi er et resultat av dette. Ved hjelp av komprimering, multipleksing og prioritering skal SPDY-protokollen kunne levere websider raskere enn standard HTTP. SPDY bygger på HTTP og er foreslått som en IETF-standard (Internet Engineering Task Force). Støtte for SPDY finnes så langt i Google Chrome og Mozilla Firefox. Mange av Googles egne nettsteder, samt Twitter, støtter også SPDY. Serverstøtten er mer uferdig – en Apache-modul finnes i en betaversjon her.

HTTP/2.0

Også Microsoft synes SPDY er et skritt i riktig retning, men ikke tilstrekkelig til alene å danne grunnlag for HTTP/2.0, som nå er under utarbeidelse i IETF. Målet er at spesifikasjonen skal gjøres klar til standardisering innen juli 2013.

Microsoft mener at SPDY gjør en god jobb med å gjøre weben raskere, men at behovet til mobile enheter og andre applikasjoner enn nettlesere, ikke ivaretas i like stor grad.

Det Microsoft at HTTP/2.0 også må inkludere, er funksjonalitet knyttet til strømsparing, mobilnett hvor kostnadene er knyttet til datamengdene, samt sikkerheten.

Selskapet har så langt skrevet et dokument hvor dette forklares, men det er så langt ikke snakk om noen detaljert spesifikasjon. Dokumentet kalles for HTTP Speed+Mobility og foreslås som tilnærming for HTTP/2.0.

Microsoft mener at HTTP/2.0 må være fullstendig bakoverkompatibel med dagens utstyr for å standarden rakst skal kunne tas i bruk. For å oppnå målene mener selskapet at man bør ta utgangspunkt i både SPDY og arbeidet IETF har gjort omkring WebSockets-teknologien. Dette kan ifølge Microsoft gjøres uten å endre semantikken til HTTP ved å implementere et sesjonslag mellom TCP og HTTP som vil støtte multipleksing av flere HTTP-forespørsler og -responser.

Dette laget vil i stor grad ha egenskaper som er hentet fra SPDY, men Microsoft foreslår at det tar i bruk en oppgraderingsmekanisme som tilsvarer den til WebSockets. Selskapet foreslår også at sesjonslaget skal kunne åpner for framtidige utvidelser av HTTP/2.0 for nye scenarier, slik som server-push.

    Les også:

Til toppen