FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft foreslår kompromiss om pdf

Microsofts kompromiss om håndtering av pdf i Office 2007 ser ut til å gi Adobe grå hår.

6. juni 2006 - 09:06

I forrige uke meldte Wall Street Journal at Adobe har innvendinger mot at Microsoft tilbyr «lagring til pdf» som standard mulighet i Office 2007, den neste utgaven av selskapets populære kontorpakke. Samtalene skal ha pågått i fire måneder, og vært anstrengte. Adobe skal ha truet med søksmål, enten i USA eller Europa. Det primære målet til Adobe ser ikke ut til å være å hindre pdf-lagring fra Office – noe en rekke tredjeparts leverandører tilbyr, noen også gratis – men å få Microsoft til å betale for det.

    Les også:

Fredag kunngjorde Microsoft et kompromissforslag som kommer Adobe i møte på noen punkter, men som avviser Adobes primære mål.

Kompromisset ser slik ut:

  1. «Lagre som PDF» og «lagre som XPS» (XPS står for «XML Paper Specification» og er Microsofts alternativ til pdf, tidligere kjent som «Metro») skal ikke leveres som integrerte egenskaper i Office 2007. I stedet skal de være gratis tilgjengelig for alle som ønsker å laste dem ned fra Office-nettstedet.
  2. Adobes multimedieformater Flash og Shockwave leveres med hvert eksemplar av Windows Vista.
  3. PC-leverandører skal kunne velge å levere Windows Vista uten pdf-konkurrenten xps.

Microsofts talsperson Stacy Drake gjør det helt klart at det ikke kommer på tale for Microsoft å betale Adobe for pdf.

– Adobe ber oss kreve betaling av våre kunder for noe alle andre får gratis, konstaterer hun til Computer Business Review. – Adobe har lenge hevdet at pdf er en åpen standard, og mange titalls leverandører, hvorav et antall av våre konkurrenter, har implementert den standarden, men Adobe insisterer at vi må ta betalt.

«Lagring til pdf» er for eksempel integrert i OpenOffice.org, på samme måte som denne gratispakken også kan lagre til – og lese – alle Microsofts proprietære Office-formater.

Alle kan i dag lese pdf-dokumenter gjennom Adobes Acrobat Reader som er gratis tilgjengelig. På den andre siden står Acrobat – altså applikasjonen som gjøre det mulig å redigere pdf-dokumenter – for 36 prosent av Adobes omsetning (tilsvarende 708 millioner dollar i 2005), ifølge San Jose Mercury News. Adobe frykter trolig at «lagring til pdf» i Microsoft Office skal undergrave denne viktige inntektskilden.

Ifølge uttalelser fra forskningssjef Rob Helm i Directions on Microsoft til nettmagasinet Techweb holder ikke denne forklaringen.

Poenget til Helm er at en ting er å lagre til pdf-formatet, en annen ting er å kunne redigere pdf-dokumenter, og håndtere formatet fra serversiden. Her har Adobe produkter som Microsoft mangler. Helm mener at Microsofts forslag om å gi PC-leverandører muligheten til å kutte XPS, er en avledning. Det virkelige slaget står om pdf. Adobe frykter Microsoft som monopol, og ønsker ikke å gi fanden lillefingeren – lagring til pdf – av redsel for å miste hele hånden – redigering av pdf.

Adobe har ikke gitt ytterligere kommentarer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.