JUSS OG SAMFUNN

Microsoft forlater Tyskland

Frykter for konsekvensene ved nederlag i patentstrid.

Microsoft tør ikke lenger beholde sitt europeiske distribusjonssenter i Tyskland, av frykt for konsekvensene av et tap i patentstriden med Motorola.
Microsoft tør ikke lenger beholde sitt europeiske distribusjonssenter i Tyskland, av frykt for konsekvensene av et tap i patentstriden med Motorola.
3. apr. 2012 - 09:52

Microsoft legger ned sin europeiske distribusjonssentral i Tyskland og flytter virksomheten til Nederland.

Det skjer fordi de frykter konsekvensene av et nederlag i patentstriden med Motorola Mobility, melder nyhetsbyrået Reuters.

Taper de saken risikerer de i verste fall salgsnekt, forbud mot og beslag av Windows 7-pakker så vel som spillkonsollen Xbox i Europas største marked.

Motorola Mobility, som Google er i ferd med å kjøpe opp, har saksøkt Microsoft for angivelige brudd på patentrettigheter knyttet til videostandarden H.264. Både Microsoft og Apple har levert motsøksmål til EU-kommisjonen for påstått misbruk av såkalte essensielle patenter. (Les mer om såkalte «FRAND»-patenter i denne saken).

- For høy risiko

Det skal ifølge Financial Times være første gang et selskap flytter virksomhet ut av Tyskland for å unngå landets strenge patentlover, som gjør det lett for rettighetshavere å få forføyning mot produkter de mener bryter med patenter.

- Vi ville ha foretrukket å beholde vårt europeiske distribusjonsenter i Tyskland, hvor det har vært i mange år. Men dessverre er risikoen grunnet Motorolas patentsøksmål for høy, sier Microsoft-talsmann Thomas Baumgaertner til Reuters.

Beslutningen om å flytte logistikkavdelingen, som har vært drevet av Bertelmann-selskapet Arvato, kommer to uker før dommen faller i en regional domstol i tyske Mannheim.

Rundt 100 Arvato-ansatte risikerer å miste jobben som følge av flyttingen. Ingen av Microsofts vel 2.700 stillinger i Tyskland skal være berørt, ifølge Wall Street Journal.

Krever 4 milliarder dollar

Parallelt med patentstriden i Tyskland ønsker begge partene å prøve saken for en føderal dommer i Seattle, USA.

For bruk av patentrettighetene krever Motorola klekkelig betalt av Microsoft, nærmere bestemt 4 milliarder dollar årlig, ifølge San Francisco Chronicle.

- Kravet er så overdrevet at ingen rasjonelle selskaper kunne godtatt det, ei heller sett på det som et seriøst tilbud, skriver Microsoft i et rettsdokument ifølge avisen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.