JUSS OG SAMFUNN

Microsoft-format kan fort bli ISO-standard

Det er satt i gang en prosess som kan gjøre Office 2007-formatet til ISO-standard innen august.

14. mars 2007 - 08:35

Sekretariatet til den internasjonale organisasjonen for standardisering, ISO, bekrefter at de har valgt en godkjenningsprosess som kan gjøre Microsoft-formatet Open XML – standardformatet i den nye kontorpakken Office 2007 – til ISO-standard i løpet av bare fem måneder.

Den vanlige godkjenningsprosessen tar 18 måneder.

Avgjørelsen innebærer at Open XML kan gjøres til ISO-standard, på linje med OpenOffice.org-formatet Open Document Format (ODF), i løpet av august.

Det er ISOs felles tekniske komité som står bak avgjørelsen. ISO-komiteer i de organisasjonens 157 medlemsland skal nå, uavhengig av hverandre, avgjøre om Open XML fyller deres krav til åpen standard, og delta i en avstemning.

Forslaget om å gjøre Open XML til ISO-standard ble formelt fremmet av standardiseringsorganisasjonen Ecma International. Det er vanlig at forslag om ISO-standarder fremmes av uavhengige internasjonale organisasjoner. ODF ble i sin tid foreslått av Oasis.

Det ser ut til å være få innvendinger mot å gjøre Open XML til ISO-standard. Formatet er langt mer komplekst enn ODF, noe som gjenspeiles i at dokumentasjonen er på hele 6000 sider. Årsaken til det er at funksjonaliteten er tilsvarende større. Det innebærer at organer i offentlig forvaltning får valget mellom to formater som bare delvis overlapper med hverandre, og at de kan velge ut fra hva som er mest hensiktsmessig for dem.

Hovedaktørene bak ODF er splittet i sitt syn på Open XML. IBM har valgt å prøve å hindre eller sinke godkjenningsprosessen av Open XML i ISO, men har altså ikke vunnet fram. Sun og Novell har derimot valgt å legge til rette for at deres implementasjoner av OpenOffice kan lagre valgfritt i Open XML eller ODF, selv om ODF i utgangspunkt er standardformatet for OpenOffice. Det er også tilgjengelig tillegg til Microsoft Office som gjør det mulig å lagre dokumenter derfra i ODF.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.