Microsoft fortsetter å stenge Opera-brukere ute

Microsoft fortsetter å utelukke Opera-brukere fra deler av MSN, og feilinformerer i amerikansk presse. Opera-sjef Jon Tetzschner er rasende.

I forrige uke ble det avslørt at Microsoft hadde gjort deler av MSN.com utilgjengelig for brukere av den norske nettleseren Opera.

I ettertid har Microsoft prøvd å gi inntrykk av at det hele skyldes en beklagelig misforståelse, og at feilene som gjorde at Opera-brukere ikke fikk tilgang til MSN.com nå er rettet opp.

I en skarpt formulert pressemelding slår Opera fast at dette ikke er tilfelle. Går du inn på for eksempel MSN-tjenesten Carpoint.com med Opera, får du denne feilmeldingen: "Microsoft Carpoint that contains the latest new- and used-car features cannot be viewed using this browser."

Hvis du går inn i filpreferansemenyen i Opera, og endrer din nettleseridentifisering til MSIE 5, vil MSN.com tro at du bruker Internet Explorer og ikke Opera. Da får du straks tilgang til Carpoint. Det er med andre ord fortsatt deler av MSN.com som bevisst utestenger Opera-brukere.

Overfor deler av amerikansk fagpresse, blant annet Cnet, har Microsoft innrømmet at MSN.com ble kodet for å avsløre brukere som prøvde å få tilgang til tjenesten gjennom Opera. Overfor andre har Microsoft forklart at de på et eller annet vis hadde kommet i skade for å klassifisere "noen nettlesere" som "ukjent".

Hvorfor brukere av "ukjente" nettlesere ikke skulle gis tilgang til MSN.com, har ikke Microsoft gitt noen forklaring på.

Microsofts påstand om at MSN.com ble testet mot "markedets mest populære nettlesere" irriterer Opera kraftig. Opera er verdens tredje mest utbredte nettleser. Men Microsofts tester greide ikke å avdekke at MSN.com ikke lot seg lese med Opera.

Microsoft er i ferd med å vikle seg inn i et nett av selvmotsigende bortforklaringer, og opprettholder en boikott det offisielt benekter.

Før og etter avsløringen av utestengingen av Opera har Microsoft utropt sin trofasthet mot "web-spesifikasjonen utviklet og støttet av World Wide Web Consortium og programvarebransjen."

Denne påstanden avsløres elegant av Opera. Denne pressemeldingen er uleselig i Internet Explorer. Men hvis du tester den mot W3Cs valideringstjeneste Validator.W3.org vil du se at den er fullt ut kompatibel med standardene, i motsetning til blant andre MSN.com. Og pressemeldingen er selvfølgelig perfekt lesbar med Opera.

- Jeg håper vi kan se en forandring der handling og ord er i samsvar, og at Microsoft begynner å aktivt støtte de internasjonale standardene, sier Opera-sjef Jon Stephenson von Tetzchner. - Microsoft har brutt Internettets gylne regel om at alle nettsteder skal være tilgjengelig for alle, uansett hvilken nettleser eller hvilket operativsystem de bruker.

Til toppen