JUSS OG SAMFUNN

Microsoft gir etter for EUs nettleserkrav

Skal tilby nedlastingsside for en rekke nettlesere i Windows 7.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juli 2009 - 11:49

Microsoft har kommet med et nytt forslag om hvordan nettleserkonflikten med EU kan løses. Selskapet tilbyr nå en mulighet som trolig er nettopp den blant annet Opera Software og Mozilla har ønsket seg, nemlig å tilby nye brukere av Windows 7 en valgside (Ballot Screen) hvor brukerne blir presentert en rekke ulike nettleser, inkludert de fem viktigste - IE, Firefox, Safari, Opera og Chrome.

Selskapet understreker likevel at E-versjonene av Windows 7 vil være de eneste som tilbys i Europa inntil EU eventuelt aksepterer det nye forslaget. Dette gjelder også for pc-leverandører som bygger pcer for det europeiske markedet.

E-versjonene av Windows 7 vil fra Microsofts side bli levert helt uten nettleser, en løsning som ikke har blitt ansett som særlig tilfredsstillende av noen av partene.

EU-kommisjonen skriver i denne meldingen at den ønsker det nye forslaget velkommen og at den nå vil undersøke hvilken praktisk effekt forslaget vil ha for å sikre reelle valgmuligheter for konsumentene.

Det nye forslaget fra Microsoft innebærer at Windows 7 leveres med Internet Explorer 8 som standard nettleser, men at brukerne blir presentert valgsiden i alle fall første gang de starter opp nettleseren. Ifølge Microsofts forslag skal valgsiden administreres av EU. Det åpnes for at den vil inkludere flere nettlesere enn de fem valgte.

Forslag til valgside for nettlesere i Windows 7.
Forslag til valgside for nettlesere i Windows 7.

Fra valgsiden skal Windows 7-brukerne kunne få mer informasjon om de alternative nettleserne, laste ned ønskede nettlesere og å velge standardnettleser for systemet. Interessant nok skal valgsiden også aktiveres i Internet Explorer til brukere av Windows XP og Vista. Dette skal gjøres ved hjelp av en oppdatering som vil bli distribuert gjennom Windows Update.

Microsoft skriver at for selskapets nåværende operativsystem-utgivelser, vil oppdateringen som aktiverer visningen av valgsiden bli distribuert og installert med prioritetsnivået «Important» i Windows Vista og Windows 7, mens den vil ha prioriteten «High Priority» i Windows XP. Installasjonen vil likevel bare skje automatisk hos brukere som har valg automatisk installasjon av oppdateringer via Windows Update.

Valgsiden vil tidligst bli gjort tilgjengelig to uker etter at Windows 7 kommer i vanlig salg, dersom EU har gått inn for forslagene fra Microsoft innen da. Det vil ta betydelig lenger tid før valgsiden blir tilbudt brukere av de eldre Windows-versjonene.

Microsoft skriver videre at det fortsatt skal være mulig å deaktivere selve brukergrensesnitt-delen av Internet Explorer i Windows 7. Når dette er gjort, skal operativsystemet ikke vise ikoner eller lenker til IE, heller ikke tilby nye versjoner av nettleseren via Windows Update. Dette vil kun skje dersom brukeren eksplisitt aktiverer IE igjen i Windows 7.

Her kan man skru av Internet Explorer i Windows 7
Her kan man skru av Internet Explorer i Windows 7

I tillegg skriver Microsoft at forslaget innebærer at pc-leverandører kan levere Windows-pcer med akkurat de nettleserne de vil, og med en valgfri standardnettleser.

Hele forslaget fra Microsoft er tilgjengelig her.

Nettleservalget i Windows 7 er likevel bare én av flere ting Microsoft nå oppgir at selskapet vil forplikte seg til. digi.no kommer tilbake til de øvrige forpliktelsene Microsoft går inn for på mandag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.