Microsoft gjør det farlig å være nøysom

Brukere som ikke følger med på oppgraderingskarusellen til Microsoft, får et stadig farligere liv.

Brukere som ikke følger med på oppgraderingskarusellen til Microsoft, får et stadig farligere liv.

Ifølge News.com har Microsoft denne uken understreket at sikkerhetsoppdateringene til Internet Explorer som fulgte med Service Pack 2 for Windows XP, ikke vil bli gjort tilgjengelige for brukere av eldre Windows-versjoner.

Ifølge IDC finnes det omkring 390 millioner Windows-installasjoner globalt. 26,1 prosent av disse benytter Windows XP Professional, 24,7 prosent benytter Windows XP Home Edition. De resterende 49,2 prosentene benytter en eldre Windows-utgave, først og fremst Windows 2000 Professional eller Windows 98. Det er altså snakk om mer enn 190 millioner Windows-installasjoner som berøres.

Selv om Microsoft fortsatt vil komme med sikkerhetsoppdateringer til Windows- og Internet Explorer-versjoner som selskapet fortsatt støtter, vil de ikke inkludere ny funksjonalitet blant tilknyttet håndteringen av ActiveX-kontroller og filnedlasting. Dette regnes av mange sikkerhetseksperter som viktigere for sikkerheten til nettleseren enn de jevnlige lappingene av sikkerhetshull Microsoft utgir.

Microsoft viser til at selskapet aldri har regnet Internet Explorer som et selvstendig produkt, men som en integrert del av operativsystemet.

    Les også:

En del vil nok med dette føle seg presset til å oppgradere til Windows XP, selv om Microsoft benekter at dette er hensikten med ordningen.

Et problem for mange brukere av eldre Windows-utgaver er at de ikke har tilstrekkelig kraftig maskinvare til å kjøre Windows XP. For å få tilgang til en så sikker utgave av Internet Explorer som mulig, må disse ikke bare betale en god slump penger for oppgradering til Windows XP, men i mange tilfeller også kjøpe seg en ny PC. Dette blir mye penger å legge ut for å kunne surfe relativt sikkert på weben, når maskinen er mer enn tilstrekkelig for det andre den brukes til.

Et reelt alternativ er selvfølgelig å ta i bruk én av de alternative nettleserne som finnes. Allerede har de mange sikkerhetsfeilene i Internet Explorer ført til noe økt bruk av alternativene, spesielt Mozilla Firefox. Flere rapporter har meldt om at markedsandelen til Internet Explorer er blitt redusert med noen få prosentpoeng. Ifølge IDC er markedsandelen til Internet Explorer nå på rundt 94 prosent.

Men svært mange Windows-brukere har benyttet Internet Explorer i "alle år" fordi den følger med Windows. Mange er ikke klar over at det finnes alternativer til nettleseren. En del er til og med av den oppfatning av at e-ikonet som kjennetegner Internet Explorer er synonymt med Internett.

Sannsynligheten for at disse skal skifte nettleser eller oppgradere til nyeste Windows-utgave er trolig mikroskopisk - faktisk enda mindre enn at de laster ned sikkerhetsoppdateringer til Windows og Internet Explorer. Dette vil før eller siden kunne bli et problem for både den enkelte bruker og andre brukere på Internett. Ikke bare er brukerens PC bli ubrukelig fordi den lett blir utsatt for smitte fra virus, ormer og annen ondsinnet kode. Den vil også lett kunne bli en ”zombie” som kan styres av uvedkommende, for eksempel for å generere distribuerte tjenestenektangrep mot andre maskiner tilknyttet Internett.

Til toppen