UTVIKLING

Microsoft gjør JavaScript-motoren til åpen kildekode

Gir Google V8 konkurranse på nye områder.

Gaurav Seth i Microsoft kunngjorde planene om ChakraCore fra scenen under JSConf US Last Call i Florida
Gaurav Seth i Microsoft kunngjorde planene om ChakraCore fra scenen under JSConf US Last Call i Florida Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. des. 2015 - 09:28

Microsoft kunngjorde i helgen at selskapet skal gjøre de sentrale delene av JavaScript-motoren i nettleseren Edge til åpen kildekode. Dette skal skje i januar 2016.

ChakraCore

JavaScript-motoren i Edge, som også brukes i nyere utgaver av Internet Explorer, heter Chakra. Utviklingen startet i 2008. Chakra ble først tatt i bruk av IE9, som kom i 2011. Åpen kildekode-utgivelsen skal få navnet ChakraCore.

Det skal bare være to mindre forskjeller mellom Chakra og ChakraCore. Noen programmeringsgrensesnitt som forbinder motoren med henholdsvis Edge og Universal Windows Platform er utelatt.

Dessuten skal ChakraCore tilby mer moderne og plattformagnostiske programmeringsgrensesnitt for diagnostisering, i stedet for de COM-baserte grensesnittene som Chakra foreløpig benytter.

Forskjellen på Chakra og ChakraCore
Forskjellen på Chakra og ChakraCore Bilde: Microsoft

Les mer: Edge har fått langt bedre HTML5-støtte 

V8-konkurrent

Chakra brukes allerede en rekke steder utenom IE og Edge. Dette inkluderer universelle Windows-applikasjoner, Azure DocumentDB, Cortana og Outlook.com. Microsoft har også gjort det mulig å kjøre Node.js med Chakra, i stedet for med Googles V8-motor, som er standardvalget og utgitt som åpen kildekode omtrent fra starten av.

Det er spesielt det å kunne kjøre Node.js på Windows 10 IoT Core som er hensikten med Chakra-basert Node.js.

– ChakraCore er en fullt utviklet, selvstendig, virtuell JavaScript-maskin som kan bygges inn i nye produkter og drive applikasjoner som har behov for skriptmuligheter, slik som NoSQL-databaser, produktivitetsprogramvare og spillmotorer, skriver Microsoft.

– ChakraCore kan brukes til å utvide bruken av JavaScript på serveren med plattformer som Node.js og nettskybaserte tjenester. Den inkluderer alt som er nødvendig for å parse, tolke, kompilere og kjøre JavaScript-kode uten å være avhengig av de interne delene av Microsoft Edge.

Leste du denne? Internet Explorer er 20 år 

Egenskaper

Selskapet viser i kunngjøringen til at den nyeste utgaven av Chakra har demonstrert svært god ytelse i enkelte ytelsestester og at Chrakra har bredere støtte for ECMAScript 2015 (ES6) enn de konkurrerende nettleserne.

Når Microsoft i januar offentliggjør ChakraCore-koden på GitHub, gjøres dette blant annet fordi selskapet ønsker å få kodebidrag fra et bredere utviklerfellesskap.

Les mer: Nå økes JavaScript-takten 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.