UTVIKLING

Microsoft gjør klar for Azure-lansering

Nettskyen kommer i fokus under selskapets viktigste konferanse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 2009 - 07:55

LOS ANGELES (digi.no): For andre år på rad arrangerer Microsoft denne uken Professional Developer Conference (PDC) her i Los Angeles. I fjor var det mye fokus på Windows 7, i år er fokuset rettet mot nettskyløsningene Windows Azure og SQL Azure, selv om disse faktisk ble avduket under konferansen for en drøyt år siden.

Under et møte med presse og analytikere i forkant av konferansen, fortalte Neil Charney, daglig leder for Microsoft server and tools-divisjon, at selskapet under årets konferanse vil presentere veikartet for de neste tre årene. Ikke overraskende består denne av en fortsettelse av selskapets software + services-strategi, som ble presentert i forbindelse med PDC allerede i 2005.

Nå, fire år senere tilbyr Microsoft blant annet Bing, SharePoint Online og Exchange Online, Xbox Live med 20 millioner betalende brukere og ganske snart også Azure-produktene.

I likhet med de fleste av Microsofts øvrige produkter, skal selskapets nettsky framstå som en plattform.

- Microsoft er et plattform-selskap. Vi bygger ingenting som utviklere ikke kan integrere eller koble seg til, sa Charney.

Men hva er en plattform?

Jamin Spitzer i Microsoft <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Jamin Spitzer i Microsoft Bilde: Harald Brombach

Ifølge Jamin Spitzer, direktør for plattformstrategi hos Microsoft, kan «alt» være en plattform i dag. Han nevner blant annet Facebook og iPhone, hvor utviklere har mulighet til å lage sine egne applikasjoner.

Spitzer nevner tre trender som han mener er dominerende i dag. Det ene er nettskyen, det andre er at «alt» er en plattform, mens det tredje er framveksten av nye og bedre enheter.

- Mobiler har blitt smartere og kan gjøre stadig mer, med funksjonalitet som blant annet GPS, sier Spitzer, som mener vi fortsatt er på et tidlig stadium i denne utviklingen. Han viser til at mer IT-funksjonalitet nå gjøres tilgjengelig for biler, og at dette snart vil flytte seg videre til mange andre enheter, for eksempel kjøleskap.

- Samtidig får vi stadig kraftigere og rikere pc-er.

Et område hvor det fortsatt råder en del skepsis, er sikkerheten til nettskyen. Under utprøvingen av Azure-tjenestene har man kunnet rulle ut applikasjoner ved å logge seg på med en Live ID, for å så å laste opp to filer. Det må antas at dette ikke er det hele i tjenestene Microsoft nå skal lansere.

Neil Charney i Microsoft <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Neil Charney i Microsoft Bilde: Harald Brombach

Men Charney lover at dette er noe Microsoft tar på alvor.

- Det er trolig ingen som har måttet gå gjennom tilsvarende sikkerhetsutfordringer som Microsoft, og vi har lært av dette. Tillit i nettskyen er viktig, sa Charney, og legger til at tidligere var mange skeptiske til å oppgi kredittkortnummer på nettet. I dag er dette helt dagligdags for de fleste nettbrukere.

Microsofts visjon for nettsky-tjenester.
Microsofts visjon for nettsky-tjenester.

PDC er Microsofts største konferanse rettet mot utviklere. Den arrangeres ikke hvert eneste år, men stort sett bare når selskapet har noe stort å lansere.

I tillegg til Azure-tjenestene, fokuserer Microsoft under årets konferanse på blant annet Office 2010, som skal komme i en offentlig betaversjon i løpet av uken. Den skal allerede være tilgjengelig for dem med tilgang til blant annet MSDN. I tillegg er det fokus på Visual Studio 2010, som er tilgjengelig i beta 2-utgave, samt 2010-generasjonen av serverprodukter som SharePoint og Exchange.

Et konkret tema som også går igjen i en del foredrag, er parallellprosessering.

Derimot er det svært lite fokus på Windows Mobile, til tross for at Microsoft kom med versjon 6.5 av mobilplattformen for en måned siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.