Microsoft gjør klar for Azure-lansering

Nettskyen kommer i fokus under selskapets viktigste konferanse.

Microsoft gjør klar for Azure-lansering

Nettskyen kommer i fokus under selskapets viktigste konferanse.

LOS ANGELES (digi.no): For andre år på rad arrangerer Microsoft denne uken Professional Developer Conference (PDC) her i Los Angeles. I fjor var det mye fokus på Windows 7, i år er fokuset rettet mot nettskyløsningene Windows Azure og SQL Azure, selv om disse faktisk ble avduket under konferansen for en drøyt år siden.

Under et møte med presse og analytikere i forkant av konferansen, fortalte Neil Charney, daglig leder for Microsoft server and tools-divisjon, at selskapet under årets konferanse vil presentere veikartet for de neste tre årene. Ikke overraskende består denne av en fortsettelse av selskapets software + services-strategi, som ble presentert i forbindelse med PDC allerede i 2005.

Nå, fire år senere tilbyr Microsoft blant annet Bing, SharePoint Online og Exchange Online, Xbox Live med 20 millioner betalende brukere og ganske snart også Azure-produktene.

I likhet med de fleste av Microsofts øvrige produkter, skal selskapets nettsky framstå som en plattform.

- Microsoft er et plattform-selskap. Vi bygger ingenting som utviklere ikke kan integrere eller koble seg til, sa Charney.

Men hva er en plattform?

Jamin Spitzer i Microsoft
Jamin Spitzer i Microsoft Bilde: Harald Brombach

Ifølge Jamin Spitzer, direktør for plattformstrategi hos Microsoft, kan «alt» være en plattform i dag. Han nevner blant annet Facebook og iPhone, hvor utviklere har mulighet til å lage sine egne applikasjoner.

Spitzer nevner tre trender som han mener er dominerende i dag. Det ene er nettskyen, det andre er at «alt» er en plattform, mens det tredje er framveksten av nye og bedre enheter.

- Mobiler har blitt smartere og kan gjøre stadig mer, med funksjonalitet som blant annet GPS, sier Spitzer, som mener vi fortsatt er på et tidlig stadium i denne utviklingen. Han viser til at mer IT-funksjonalitet nå gjøres tilgjengelig for biler, og at dette snart vil flytte seg videre til mange andre enheter, for eksempel kjøleskap.

- Samtidig får vi stadig kraftigere og rikere pc-er.

Et område hvor det fortsatt råder en del skepsis, er sikkerheten til nettskyen. Under utprøvingen av Azure-tjenestene har man kunnet rulle ut applikasjoner ved å logge seg på med en Live ID, for å så å laste opp to filer. Det må antas at dette ikke er det hele i tjenestene Microsoft nå skal lansere.

Neil Charney i Microsoft
Neil Charney i Microsoft Bilde: Harald Brombach

Men Charney lover at dette er noe Microsoft tar på alvor.

- Det er trolig ingen som har måttet gå gjennom tilsvarende sikkerhetsutfordringer som Microsoft, og vi har lært av dette. Tillit i nettskyen er viktig, sa Charney, og legger til at tidligere var mange skeptiske til å oppgi kredittkortnummer på nettet. I dag er dette helt dagligdags for de fleste nettbrukere.

Microsofts visjon for nettsky-tjenester.
Microsofts visjon for nettsky-tjenester.

PDC er Microsofts største konferanse rettet mot utviklere. Den arrangeres ikke hvert eneste år, men stort sett bare når selskapet har noe stort å lansere.

I tillegg til Azure-tjenestene, fokuserer Microsoft under årets konferanse på blant annet Office 2010, som skal komme i en offentlig betaversjon i løpet av uken. Den skal allerede være tilgjengelig for dem med tilgang til blant annet MSDN. I tillegg er det fokus på Visual Studio 2010, som er tilgjengelig i beta 2-utgave, samt 2010-generasjonen av serverprodukter som SharePoint og Exchange.

Et konkret tema som også går igjen i en del foredrag, er parallellprosessering.

Derimot er det svært lite fokus på Windows Mobile, til tross for at Microsoft kom med versjon 6.5 av mobilplattformen for en måned siden.

Til toppen