Microsoft gjør klar tredje generasjon streaming media

Steve Ballmer (bildet) og Microsoft forbereder en bred oppgradering av sine digitale multimedietjenester for nedlasting og avspilling av musikk og video over Internett.

Steve Ballmer (bildet) og Microsoft forbereder en bred oppgradering av sine digitale multimedietjenester for nedlasting og avspilling av musikk og video over Internett.

Det var under en konferanse i New York tirsdag Microsofts digitalmediasjef Will Poole fortalte at selskapet nå er i innspurten på utviklingen av sin nye medieserverprogramvare, tilhørende utviklingsverktøy og en ny lyd- og videospiller - alt sammen samlet under prosjektnavnet 'Corona'. Multimediepakken skal gjøres kommersielt tilgjengelig til neste år.

Microsoft inngår samtidig partnersamarbeid med fem selskap som lager brikker for DVD-spillere. Målet med samarbeidet er å gi forbrukerne mulighet til å brenne musikk- eller videospor på CD-er på sin hjemme-PC for avspilling på DVD-spillere, opplyser Microsoft.

- Både DVD- og Corona-prosjektet er "svært viktig" for Microsofts medievirksomhet, ikke minst i kampen mot erkerivalen RealNetworks Inc. Selv om Microsoft så langt har hatt nok med å henge med i utviklingen, er det imponerende å se hvor langt de nå er kommet. - Jeg tipper RealNetworks og andre vil bli noe overrasket når Microsoft slipper katta ut av sekken, sier analytiker Richard Doherty i Envisioneering Group til Wall Street Journal.

Overfor Microsofts egen PR-avdeling, PressPass, definerer Will Poole kravene til tredje generasjon streaming på web. For det første må brukerne oppleve bredbåndkvalitet, dernest er det avgjørende for hele den digitale mediebransjen at nye løsninger også gir utvidete muligheter til å tjene penger på sin virksomhet.

- Den nye medieplattformen i Windows, Corona, fokuserer spesielt på bredbåndspublikummet fordi det er i ferd med å bli 'mainstream'. Undersøkelser vi nylig har gjennomført indikerer at seks av ti husstander i USA bruker digitale medier hver måned, inklusive nedlasting eller streaming av lyd- og videofiler. I løpet av de siste 18 månedene har forbrukerne lastet ned flere milliarder digitale musikkfiler over Internett, og så langt i år har publikum sett et titalls millioner Internett-filmer, forteller Poole.

Internett-radio regnes som første generasjon streaming media. Nettradio var i begynnelsen sterkt begrenset av lav overføringskapasitet i nettet, hovedsakelig på grunn av få gode komprimeringsteknologier. Etter hvert ble komprimeringsmetodene bedre, båndbredden økte og med innebygde løsninger for rettighetsstyring av digitalt innhold gikk man over i andre generasjons streaming, med muligheter for overføring av større musikk- og videostrømmer som det innebar.

Tredje generasjon webstreaming (3GW) vil fullt ut utnytte bredbåndskapasiteten i nettet og gi forbrukerne en nær hjemmekino-opplevelse. Lyttere, seere og lesere vil i økende grad forvente at Internett-innhold leveres raskt og med samme kvalitet man i dag får på lyd og bilder på radio/TV.

- 3GW vil gi slike egenskaper. I 'Corona' tilbys brukerne FastStream - en teknologi som skal servere innholdet til brukeren uten ventetid og som alltid er påslått. Ventetider som følge av bufring av lyd-, bilde- og videofiler blir i praksis ikke-eksisterende, påstår Poole.

Foruten betydelig raskere nedlasting vil den nye teknologien også gi bredbåndsbrukere bedre lyd og fullskjerm videokvalitet, ikke minst for brukerne i det øvre sjiktet. Microsoft utvikler nå to nye lyd- og videokodeker for det profesjonelle markedet.

- Den nye lydkodeken, Windows Media Audio Professional, er den første som muliggjør web-baserte leveranser av 5.1 multikanal surround-lyd, mens videokodeken, Windows Media Video, skal gi bortimot HDTV videokvalitet, hevder Poole overfor PressPass.

Til toppen