BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Microsoft gjør opp med pirater på egen hånd

Ifølge det amerikanske tidsskriftet Mother Jones gjør Microsoft opp med pirater på egen hånd for å kapre markedsandeler. Det skal være årsaken til at Lotus og Novell delvis trekker seg fra samarbeidet i Business Software Alliance der alle programvaregigantene hittil har gjort felles sak mot piratkopiering.

Eirik Rossen
23. des. 1997 - 16:10

Mother Jones' undersøkende journalist Rachel Burstein mener å kunne dokumentere tre tilfeller der Microsoft har tatt over piratkopieringssaker fra BSA for så å droppe dem hvis piraten bytter til Microsoft-programvare.

I 1995 avslørte BSA at det nasjonale telefonselskapet Antel i Uruguay brukte ulisensiert programvare fra Microsoft, Novell og Symantec. IT-sjef i Antel, Ricardo Tascenho, forteller Mother Jones at selskapet kom seg ut av saken ved å undertegne en "spesiell avtale" med Microsoft i høst. Avtalen gikk ut på at all programvare i selskapet skulle byttes ut med Microsoft-produkter.

BSAs advokat i Uruguay, Eduardo DeFreitas, forteller at Microsofts Uruguay-sjef Tomas Blatt, beordret ham å droppe saken slik at Microsoft og Antel kunne "komme fram til en avtale for framtida".

Mother Jones siterer også Felipe Yungman, sikkerhetssjef for Novell i Argentina. Yungman hevder at Novell har undersøkt flere mistenkelige oppgjør, og kommer med denne uttalelsen: "Selskaper og offentlige kontorer måtte, for å få BSAs tilgivelse for piratkopiering, bytte ut Novell-produkter med Microsoft-produkter."

I 1996 anla BSA et søksmål mot det australske selskapet Toll Holdings for piratkopiering av programvare fra Lotus, Novell, Symantec og Microsoft. Mother Jones siterer IT-sjef i Toll Holdings, Martin Dunne, som forteller at bortsett fra antivirusvare fra Symantec, holder de seg nå utelukkende til Microsoft-programvare. En talsmann for Novell erklærer at Toll selv tilbød seg å "legalisere alle Microsoft-produkter dersom BSA droppet søksmålet". Her benekter BSA og Toll at noe ikke skal ha gått riktig for seg.

I Slovenia, der BSA anslår at 96 prosent av all programvare brukes uten lisens, har Microsoft og BSA en felles leder i Aaron Marko. Dårlige erfaringer med å bruke landets rettssystem gjør at Marko rutinemessig tilbyr rabatter på Microsoft-produkter til selskaper som BSA avslører som piratkopierere. Han gjør det bra som Microsoft-sjef, fordi det eneste andre medlemmet av BSA som driver lokal markedsføring i Slovenia er ikke-konkurrenten Oracle.

Greg Wrenn i Adobe sier han har måttet stå på overfor BSA for å få dem til å gjøre noe mot store Microsoft-klienter som hadde piratkopiert Adobe-produkter. Han konstaterer overfor Mother Jones at hvis en advokat arbeider for både Microsoft og BSA, og aldri hører fra andre medlemmer av alliansen, er det åpenbart hvordan han kommer til å innrette seg på jobben. Og det er jo nettopp det Mother Jones avdekker: I flere land er BSA-agenten også representant for Microsoft.

Microsofts juridiske rådgiver Brad Smith sier han ikke er klar over noe tilfelle der Microsoft og BSA har blandet kortene. BSAs talsperson Diane Smiroldo sier hun har vanskelig for å tro på det Mother Jones forteller. Men talspersoner for Lotus og Novell bekrefter at de i løpet av januar vil ha trukket seg ut av BSA-samarbeidet i Asia og Latin Amerika. Novell viser forhold som det tidsskriftet har avdekket, mens Lotus nekter å kommentere sin beslutning. Men Netscapes juridiske rådgiver Peter Harter bekrefter at mistillit til Microsoft og Microsofts dominerende stilling i BSA er blant grunnene til at Netscape ikke tar del i samarbeidet.

Det eneste som er offentlig kjent om BSAs finansielle forhold er at pengene kommer som medlemskontingent, og at medlemskontingenten bygger på et selskaps programvareomsetning.

I Norge er det i denne stille periode svært vanskelig å få kommentarer fra partenes lokale representanter. Også her holder den fremste BSA-aktivisten, Norvald Heidel, til hos Microsoft. Men ingen tviler på Heidels innsats eller hederlighet, og det er ikke mistanke om at forhold som dem beskrevet i Mother Jones skal ha forekommet her i landet.

- Vi har veldig lite med BSA å gjøre nå, forteller Per Morten Hoff i Kontor- og datateknisk landsforening. - Men hvis det Mother Jones beretter er tilfelle, er det skremmende. BSA er tuftet på nøytralitet. Jeg er sjokkert hvis anklagene er korrekte. Her i Norge er det Norvald Heidel i Microsoft som er drivende kraft, han har jobbet hardt og Microsoft har båret mesteparten av kostnadene. Og jeg oppfatter at samarbeidet går bra.

- Hvis det du forteller er korrekt, er det veldig synd for hele antipiratvirksomheten, sier administrerende direktør Gisle Jentoft i SuperOffice. I høst har Jentoft stått fram som styremedlem i en ny organisasjon innen KDL-systemet: Secure Information Technology. SIT driver først og fremst med informasjons- og holdningsskapende arbeid blant norske programvarehus, forhandlere og kunder. Jentoft avviser at opprettelsen av SIT har sammenheng med noe misnøye med BSA. - Det viktigste hensynet var til økt lønnsomhet i bransjen, presiserer han.

Et annet sentralt medlem i SIT, administrerende direktør Stein Aamot i Protective Technology, vil ikke kommentere opplysningene i Mother Jones-artikkelen. Men han mener kampen mot piratkopiering må håndteres mer allsidig av programvareleverandørene, og peker på at smartkort ikke bare kan brukes til bedre sikkerhet, men også til bedre oversikt over lisenser. - Hvis vi gjør det enklere å rette seg etter lisensavtaler og vanskeligere å bryte dem, vil det være et verdifullt bidrag i kampen mot piratkopiering, sier han.

Administrerende direktør Tor Østensen i Novell Norge sier han ikke ønsker å kommentere artikkelen i Mother Jones før han har konferert med kolleger i USA, men lover å komme tilbake til saken en gang på nyåret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.