BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft: - Glem kopibeskyttelse

I en utredning presentert på en åpen konferanse, innrømmer sjefen for Microsofts Palladium-prosjekt at kopibeskyttelse er fåfengt.

27. nov. 2002 - 12:17
Association for Computing Machinery2002 ACM Workshop on Digital Rights Management

The Darknet and the Future of Content DistributionPeter Biddle

Les også

Hva har så sjefen for Palladium-prosjektet å si når han analyserer framtiden for distribusjon av digitalt innhold for i et forum bestående av kyndige eksperter?

Innfallsvinkelen til Biddle og hans medforfattere er noe de kaller "the darknet" - heretter gjengitt som "mørkenettet". Betegnelsen dekker "alle nettverk og teknologier som brukes til å dele digitalt innhold", altså utvekslingsordninger over Internett, kopiering av CD-er og DVD-er, deling av nøkler og passord og så videre. Napster var en del av mørkenettet, Gnutella og KaZaA er det, og ordninger som Freenet og Mnemosyne er nyere videreføringer. Mørkenettet omfatter alle midler brukere vil ty til for å bekjempe kopibeskyttelse som omfattes som krenkende eller rett og slett upraktisk.

Blant premissene for analysen, er at mørkenettet må oppfattes som en konkurrent til kopibeskyttelse. Forbrukerne vil alltid ha mørkenettet som alternativ til enhver ordning for kopibeskyttelse. Analysen dreier seg derfor om å finne ut hvilke teknologiske og kommersielle faktorer som avgjør hva forbrukerne velger av kopibeskyttelse eller mørkenett.

Teknologiske og sosiale forhold sikrer mørkenettet tre grunnleggende egenskaper:

  • En kopierbar kopi av ethvert objekt beregnet på massedistribusjon, vil være tilgjengelig for en andel brukere, uavhengig av hva slags kopibeskyttelse det er pålagt. Spørsmålet er bare hvor stor andelen er.
  • Objekter vil kopieres dersom det er mulig og interessant å gjøre det.
  • Brukere disponerer bredbåndsforbindelser

Vannmerking -

"Fingeravtrykk",

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess


ingen teknologi kan hindre mørkenettet fra stadig mer brukervennlige løsninger og stadig større båndbredde.DRM er fåfengt, med mindre det gjøres i forståelse med forbrukerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.