KOMMENTARER

Microsoft har et åpenbart forklaringsproblem

Hvordan rimer en påstått økning i volumsalget av Vista med 24 prosent svikt i omsetningen?

28. apr. 2008 - 13:59

Det falt flere interessante uttalelser på Microsofts analytikertreff torsdag kveld, etter at selskapet la fram regnskapet for mars-kvartalet – regnskapsårets tredje – og prognoser som tydet på svekket vekst de kommende femten månedene.

Ifølge amerikanske Computerworld sa for eksempel Collen Healy, ansvarlig for investorrelasjoner i Microsoft, at det er solgt til sammen 140 millioner Vista-lisenser.

Analytikerne var opptatt av å få et svar på hvorfor omsetningen til Microsofts klient-divisjon – den som står for omsetningen av Windows-klienten Vista – falt med 23,7 prosent fra januar–mars 2007 til januar–mars 2008.

Microsofts finansdirektør Chris Liddel svarte at tallet for mars-kvartalet i fjor var kunstig høyt, siden det var da forhåndssalget av Vista – altså salget før den offisielle lanseringen i januar i fjor – ble bokført.

– Vi har ikke noe problem med å selge Vista, sa Liddel. – Ulisensierte PC-er er ikke et Vista-problem. Raskt voksende markeder er ikke et Vista-problem. Overgangen til større OEM-leverandører i kanalen er ikke et Vista-problem.

Retorikken løser ikke Microsofts forklaringsproblem.

Tar man Healy på ordet har Microsoft per utgangen av april 2008 solgt til sammen 140 millioner Vista-lisenser.

Man bør også kunne ta Bill Gates på ordet. På WinHEC-konferansen for maskinvareutviklere i midten av mai i fjor, fortalte Gates at Microsoft, per første uke i mai 2007, hadde solgt nesten 40 millioner Vista-lisenser.

På Consumer Electronics Show i Las Vegas i januar 2008, fortalte Bill Gates at Microsoft hadde solgt til sammen 100 millioner Vista-lisenser.

Dersom Healy har rett i at det per rundt midten av april var solgt 140 millioner Vista-lisenser til sammen, og dersom Gates har rett i at det fram til utgangen av 2007 var solgt 100 millioner Vista-lisenser, tilsier alminnelig hoderegning at det fra 1. januar til midten av april 2008 har vært solgt 40 millioner Vista-lisenser.

Det er det samme tallet Gates oppga for det samlede Vista-salget fra og med forhåndssalgsperioden i 2006 fram til den første uken i mai 2007. Det er til og med litt større: Vi sammenlikner «nesten» 40 millioner lisenser for de første fire månedene i 2007 – siden hele forhåndssalget ble bokført i kvartalet januar–mars – med 40 millioner lisenser for de første tre og halv månedene i 2008.

Med andre ord: Salgstakten var høyere i begynnelsen av 2008 enn i begynnelsen av 2007.

Regnskapet viser derimot 23,7 prosent lavere omsetning, samtidig som det oppgitte volumsalget skal være minst like stort.

Er det noen rabatter vi ikke har fått med oss? Og som Microsoft ikke vil diskutere med verken analytikere eller presse?

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.