ANALYSER

Microsoft har mistet fart i webserver-kappløpet

Alt tydet på at IIS ville passere Apache. Nå har denne trenden har snudd helt.

10. sep. 2009 - 11:15

Netcraft utfører hver måned en undersøkelse av hvilken webserverprogramvare som står bak et stort antall nettsteder. I augustmålingen er webserveren til nesten 226 millioner vertsnavn blitt registrert. Omtrent 74 millioner av disse domenenavnene er knyttet til det Netcraft anser for å være aktive nettsteder.

Ser man på kurvene for aktive servere og sammenligner bruken av den åpen kildekodebaserte webserveren Apache med Microsofts IIS, viser Apache nærmest lineær vekst i antallet servere, bortsett fra en periode som starter i begynnelsen av 2007 og som avsluttes omkring årsskiftet 2008/2009.

I den nevnte perioden faller brukes av Apache først en del, før den igjen vokser ganske kraftig. Det er liten tvil om at fallet skyldes den økende populariteten til IIS. Økningen i bruken av IIS så ganske lenge ut til å kunne føre til at markedsandelen til IIS ville passere andelen til Apache.

Mellom januar 2006 og oktober 2007 økte markedandelen til IIS fra 24,5 prosent til 38,2 prosent. Samtidig sank markedsandelen til Apache fra 66,4 prosent til 45,7 prosent. Hadde trenden fortsatt, ville IIS ha vært markedsleder allerede i fjor.

Antallet registrerte webservere av hvert slag mellom juni 2000 og august 2009. Illustrasjon: Netcraft.
Antallet registrerte webservere av hvert slag mellom juni 2000 og august 2009. Illustrasjon: Netcraft.

Men de nyeste tallene fra Netcraft viser at markedsandelen til IIS nesten har blitt halvvert siden oktober 20,7. I august var andelen av aktive nettsteder som benytter IIS bare 20,1 prosent.

Andelen til Apache har derimot vokst betydelig siden oktober 2007, men med 54,3 prosent er den likevel ikke oppe på gamle høyder. Dette skyldes at også andre aktører som har forsynt seg godt i perioden.

Ikke minst gjelder dette Googles egen webserver, som siden 2007 har økt markedsandelen innen aktive nettsteder fra null til 14,5 prosent.

En nykommer som foreløpig ikke gjør seg så veldig gjeldene blant aktive nettsteder, men som plutselig forsynte seg kraftig tallene for registrerte vertsnavn, er kinesiske qq.coms QZHTTP-server. Dette skyldes opprettelsen av Qzone, en bloggtjeneste som i februar i år plutselig la beslag på 20 millioner vertsnavn.

Netcraft har også utgitt tall for hvilken nettleser som benyttes de 1 million mest trafikkerte nettstedene i verden. Tallene viser at Apache har større markedsandel blant disse brukerne enn i totalmarkedet. Med 66,9 prosent markedsandel i august er det ingen andre som er i nærheten. Nærmest er Microsofts IIS med 18,1 prosent, fulgt av nginx og Google med henholdsvis 3,6 og 2,0 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.