Microsoft har ombestemt seg

Internet Explorer får likevel ikke ny nettlesermotor.

Microsoft har ombestemt seg
Internet Explorers vil ikke bli videreutviklet. Det er det stadig klarere budskapet fra Microsoft. Illustrasjon: digi.no og Flickr/Hefin Owen (CC BY-SA 2.0)

Den versjonen av Internet Explorer som skal følge med Windows 10, vil være så godt som helt identisk med den versjonen som i dag brukes i Windows 8.1. Dette kunngjorde Microsoft i går.

Dermed går selskapet vekk fra planene som ble kunngjort i januar om at den aldrende nettleseren ville ha to ulike nettlesermotorer tilgjengelig, både dagens Trident/MSHTML og den nye EdgeHTML.

Project Spartan

Samtidig ble det i går klart at heller ikke Project Spartan, som den nye nettleseren til Microsoft foreløpig kalles, vil leveres med to ulike nettlesermotorer. Den nye nettleseren vil kun baseres på Edge.

Bakgrunn: Spartan fortsatt ikke klar for testing

Selv om Microsoft så sent som i forrige uke kunngjorde at IEs bortgang har vært sterkt overdrevet, så er gårsdagens nyhet definitivt en ny spiker i kista. For uten en oppdatert nettlesermotor vil Internet Explorer etter hvert bare fungere med gamle og uendrede webapplikasjoner og nettsteder.

For det er Project Spartan som er framtiden. Internet Explorer vil bli tilbudt i Windows 10 først og fremst for bedriftskunder med fagapplikasjoner som allerede i dag kun fungerer i Internet Explorer, og som ikke vil kunne oppgradere til Windows 10 dersom IE ikke følger med.

Project Spartan: Hjelper Microsoft med nettleseren 

Enklere å forstå

Det er flere årsaker til at Microsoft har endret planene, men det koker ned til et ønske om at de to nettleserne skal fylle klarere roller, og de ble vanskelig dersom de under skallet skulle være temmelig like.

Microsoft oppgir også at har vist seg vanskelig å få Internet Explorer til å opptre helt likt i Windows 10 som i de noe eldre Windows-utgavene, dersom nettleseren automatisk skulle skifte mellom gammel og ny nettlesermotor.

Når det gjelder Project Spartan, lover Microsoft at denne nettleseren skal være eviggrønn, det vil si at den kontinuerlig skal oppdateres og få utvidet og bedre støtte for webteknologier.

Det er Project Spartan som vil være standard nettlesere i Windows 10. Men det vil også være mulig, via Group Policy, å gjøre Internet Explorer til standard nettleser i operativsystemet.