Microsoft har søkt patent på RSS-lesere

Microsoft har søkt patent på RSS-lesere

Selv om Microsoft var sent ute med å støtte webfeeder, vil selskapet ha patent på teknologien.

I fjor sommer, nesten samtidig som Microsoft annonserte at Internet Explorer 7 skulle få støtte for syndikerte webfeeder som RSS (Really Simple Syndication), leverte selskapet to patentsøknader relatert til den samme teknologien. De to patentsøknadene ble offentliggjort i går.

Den ene søknaden dekker det å "finne og ta i bruk webabonnementer i en nettleser". Dette skal blant annet kunne gi en bruker muligheten til å abonnere på en feed, tilbys med et brukergrensesnitt som inneholder distinkte tegn på å identifisere nye feeder, samt effektivt konsumere eller lese RSS-feed ved å benytte en RSS-leser og en nettleser.

Den andre søknaden beskriver et system som kan konvertere feeder til et format som kan lese og administreres av mange typer applikasjoner og brukere.

Ifølge News.com har dette allerede fått sinnene i kok. Dave Winer, en bloggskribent som skal ha vært med på å utvikle RSS, skriver at alle som har bidratt til suksessen til RSS, bør fordømme Microsofts søknader.

Nick Bradbury, som står bak programmene HomeSite og FeedDemon, skriver på sin side at det kan være mulig at Microsoft har levert disse søknadene for å kunne beskytte dem selv mot søksmål fra andre, for eksempel typiske patenthaier som har levert inn patentsøknader på selvfølgeligheter og så krever penger for dette, uten å ha funnet opp noe selv. I så tilfelle vil ikke Microsoft, hvis selskapet mot formodning skulle få innvilget søknadene, håndheve patentene.

Bradbury skriver at det er ille at patentprosessen har inntatt en slik tilstand, men at det er en slik virkelighet dagens bedrifter er nødt til å operere i.

Jason Matusow, Microsoft direktør for bedriftsstandarder, sier til News.com at selskapet på generelt grunnlag gjør mye for å sikre kvaliteten på dets patenter, og inviterer samtidig alle til å levere inn innspill til de relavante myndighetene før et patent blir utstedt.

Til toppen