GitHub

Microsoft helt til topps i GitHub-rangering

Ingen har flere bidragsytere.

Microsofts satsing på åpen kilde har trukket til seg svært mange bidragsytere.
Microsofts satsing på åpen kilde har trukket til seg svært mange bidragsytere. (Bilde: Ted S. Warren, AP, Scanpix)

Ingen har flere bidragsytere.

Mer enn 15 år har gått siden daværende Microsoft-sjef, Steve Ballmer, sammenlignet Linux og åpen kilde med kreft. Siden da har Microsoft fått et helt annet forhold til åpen kildekode, og i de senere år har selskapet kommet med en rekke åpen kildekode-utgivelser. Nå viser det seg at Microsofts prosjekter også er svært populære blant dem som bidrar til åpen kildekode.

Det er nettstedet GitHub som opplyser dette. GitHub er vert for blant annet for forrådene (repositories) til mer enn 19,4 millioner offentlig tilgjengelige programvareprosjekter, hvorav svært utgis med åpen kildekode-lisens.

Les også: Microsoft sprer PowerShell til flere operativsystemer – som åpen kildekode

Nye tall

I en oversikt som GitHub kom med i forrige uke, fortelles det at mer enn 5,8 millioner personer var aktive brukere i de åpne forrådene i løpet av de siste tolv månedene. Samtidig var mer enn 331 000 virksomheter og organisasjoner aktive i de åpne prosjektene i perioden.

Ifølge tallene er det tilsynelatende ingen av virksomhetene som har flere bidragsytere til sine GitHub-prosjekter enn Microsoft. Hele 16 419 brukere har bidratt til Microsofts åpen kildekodeprosjekter på Microsoft. Mange av disse bidrar til selskapet åpen kildekode-utgaver av .Net, men det av Microsofts enkeltprosjekter som har flest bidragsytere, er Visual Studio Code (vscode).

Tallene inkluderer riktignok ikke bare brukere som har kommet med kodebidrag, men også de som åpnet eller kommenterte andres bidrag eller forslag. 

Dette plasserer Microsoft foran både Facebook, Docker, Angular og Google, som er de neste på listen. Alle har flere enn tolv tusen bidragsytere. 

Likevel er det nok slik at listen er basert på det som er oppgitt som organisasjoner i GitHub, noe som ikke nødvendigvis er virksomheter og organisasjoner i virkeligheten. For eksempel er ikke Angular, som står bak JavaScript-rammeverket med samme navn, noen egen organisasjon. Prosjektet er eid av Google. 

Dersom det er liten overlapp mellom bidragsyterne til Angular og de øvrige Google-eide prosjektene, har Google totalt godt over 20 000 bidragsytere til selskapets åpen kildekodeprosjekter på GitHub.

Les også: Nå kan .Net Core-programvare kjøres på tvers av Linux, OS X og Windows

Ikke et fullstendig bilde

Nå er det ikke slik at all åpen kildekode-utvikling foregår på GitHub. Mange prosjekter, både store og små, holder til helt andre steder og regnes derfor ikke med i tallene som GitHub har presentert. Men GitHub er likevel den klart største verten for slike prosjekter. 

I oversikten vises det også tall om en hel del andre forhold i GitHub. Blant annet fortelles det at det klart mest populære språket, målt i antallet kodebidrag («pull requests») JavaScript. Med 1,6 millioner kodebidrag de siste tolv månedene er dette mer enn dobbelt så mange som til Java, som ligger på andre plass. Python og Ruby følger tett bak Java – begge med mer enn 700 000 kodebidrag. Deretter er det et større sprang ned til PHP med 478 000 bidrag og C++ med 330 000 kodebidrag.

I alt har det blitt brukt 316 forskjellige programmeringsspråk i kodebidragene som har kommet det siste året.

Enkeltprosjektet med flest bidragsytere er Font-Awesome-prosjektet til FortAwesome. I statistikken til GitHub opplyses det at prosjektet har hadde 10 654 bidragsytere det siste året. Pussig nok opplyses det i den samme oversikten at FortAwesome totalt har 9 617 bidragsytere, altså færre enn Font-Awesome-prosjektet alene. 

Se flere tall i oversikten til GitHub her.

Nok et eksempel: Microsofts JavaScript-motor utgitt i åpen kildekode

Kommentarer (20)

Kommentarer (20)
Til toppen