FORBRUKERTEKNOLOGI

– Microsoft hindrer sunn konkurranse

Derfor ble Firefox i metro-drakt avviklet, mener Mozilla-utvikler.

Microsoft har gjort det for vanskelig å bytte nettleser i metro/modern ui-grensesnittet, mener en Firefox-utvikler i Mozilla.
Microsoft har gjort det for vanskelig å bytte nettleser i metro/modern ui-grensesnittet, mener en Firefox-utvikler i Mozilla.
24. mars 2014 - 10:00

Mozilla kunngjorde i forrige uke at de gir opp metro-utgaven av Firefox. Avviklingen kom etter å ha jobbet med en versjon av nettleseren, som var tilpasset touch-grensesnittet i Windows 8, i hele to år.

Offisielt var forklaringen at de registrerte svært få testbrukere av produktet, og mindre enn tusen aktive på metro-versjonen. Til sammenligning har desktop-versjonen av Firefox til Windows flere millioner brukere av testversjoner.

– Det betyr ikke at «metro», eller grensesnittet Microsoft nå kaller Modern UI er i trøbbel, påpeker Mozilla-utvikler Brian Bondy i et blogginnlegg.

Derimot mener han at det er Microsofts retningslinjer som førte til at metro-utgaven av Firefox fikk kunstig lave brukertall, og følgelig ikke var liv laga.

Bondy trekker frem to årsaker, som han mener viser hvordan Microsoft hindrer sunn konkurranse.

– Microsoft tillater ikke at nettleseren din kjører i Modern UI-miljøet med mindre du er definert som den foretrukne (default) nettleseren. Flere folk kan ha hatt metro-tilpasset Firefox i forhåndsutgave installert, uten å vite om det.

Ifølge ham har Microsoft også gjort det langt vanskeligere å velge standard nettleser etter innføringen av Windows 8.

– Før kunne hver nettleser spørre brukeren, og så kunne de sette dette valget for deg. Med Windows 8 må du først spørre, og deretter be Microsoft vise en liste over nettlesere. Det er forvirrende, mener Brian Bondy og fortsetter:

– I tillegg setter dette bare hva som er standard for HTTP. Hvis du vil ha alle valgene, som HTML og HTTP, så må du sende brukeren til kontrollpanelet, hvor de må søke opp nettleseren, og deretter få dem til å velge din nettleser og definere alle valgene som standard.

Firefox-utvikleren skriver at han synes metro-grensesnittet er viktig på enheter med berøringsskjerm, og tror slike enheter er i vekst og bare vil bli viktigere fremover. Han ønsker imidlertid at Microsoft kan gjøre det enklere å tilby alternativ programvare på plattformen.

– Konkurranse fører til bedre programvare. Alle metro-brukere taper når det bare er ett valg av nettleser, skriver Bondy.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.