JUSS OG SAMFUNN

Microsoft hjelper Nigeria mot spam

Microsoft vil skolere og utruste etterforskere i Nigeria mot spam og nettsvindel.

17. okt. 2005 - 08:22

Microsoft har inngått en avtale med den nigerianske politigruppen Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) som skal prøve å få bukt med all nettsvindelen som stammer fra Nigeria. Tiltakene rettes særlig mot de såkalte «419» svindelforsøkene der det masseutsendes e-post med løfter om store beløp til dem som hjelper etterlatte med å få tak i bankkonti etter avdøde nigerianske ledere.

Svært mange, også nordmenn, har latt seg lure til å sende fra seg mindre beløp for å få sin andel av påståtte store formuer.

EFCC skal hittil ha foretatt over 1000 arrestasjoner og beslaglagt en milliard dollar. Men av 300 siktede, er hittil bare 17 blitt dømt.

I tillegg til 419-svindel er det også snakk om falske lotterier, IT-kapring og hacking og kloning av nettsteder, ifølge mediereferater fra en pressebriefing EFCC-sjef Nuhu Ribadu har holdt i London.

Microsoft skal bidra med teknisk ekspertise, opplæring og dataverktøy. Samarbeidet har allerede vart et halvt år.

Nigeria har justert sin lovgivning slik at internettilbydere, internettkafeer og andre som på en eller annen måte hjelper spammere og svindlere, kan straffeforfølges. Tre internettilbydere skal ha blitt stengt de siste seks månedene som følge av dette.

Ifølge Ribadu vil nye filtre kunne avsløre hvilke internettkafeer svindelposten stammer fra. Nye lover vil kunne gjøre det mulig å fengsle spammere i opptil tre år. Ribadu sier at mange av svindlerne nå har forlatt Nigeria, og etablert seg hovedsakelig i Spania og Nederland. Han håper at europeere som mottar e-post med svindelforsøk, ikke svarer på egen hånd, men i stedet videresender dem til sine egne politimyndigheter for at disse skal overrekke dem til EFCC.

Microsofts ansvarlige for Europa, Midtøsten og Afrika, Neil Holloway, sa på briefingen at avtalen med de nigerianske myndighetene er en del av selskapets helhetlige strategi for å øke IT-sikkerheten allment.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.