Microsoft i søkmål mot Samsung

– Bruker Nokia-oppkjøpet som unnskyldning for ikke å betale.

Microsoft i søkmål mot Samsung
Microsoft går til søksmål mot Samsung for brudd på en avtale om krysslisensiering av patenter. Bilde: PantherMedia

Microsoft gikk fredag til rettslige skritt for å beskytte milliardinntektene de får i royalites fra tilbydere av Android-enheter.

Det skjer gjennom et søksmål levert i New York mot Samsung, med påstand om brudd på en avtale om krysslisensiering av patenter.

Nevnte avtale fikk stor oppmerksomhet da den ble kjent høsten 2011, ettersom Samsung ble en av de første som gikk med på å betale Microsoft for retten til å bruke Googles operativsystem Android i sine mobiltelefoner.

Minst 20 større teknologiselskaper har inngått lignende avtaler. Alle betaler Microsoft en ikke kjent sum for hver Android-enhet de selger. Det skyldes at Microsoft skal ha flere hundre patenter som berører Android-baserte enheter.

Så, hva har skjedd som får Microsoft til å trekke sin lisenspartner Samsung for retten?

Det virker opplagt at partene er blitt uenige i tolkningen av avtalen, og dette skal ha skjedd i kjølvannet av Nokia-oppkjøpet.

Samsung har betalt Microsoft for retten til å bruke Googles operativsystem Android, her representert ved den grønne maskotten.
Samsung har betalt Microsoft for retten til å bruke Googles operativsystem Android, her representert ved den grønne maskotten. Bilde: Brett Gunlock/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

– Vi tar ikke lett på å måtte gå til rettslige skritt, og særlig mot et selskap som vi har hatt et langt og fruktbart samarbeid med. Men dessverre, så oppstår det uenighet selv blant partnere, skriver Microsofts juridiske visedirektør David Howard i et blogginnlegg om søksmålet.

Mobilmarkedet har firedoblet seg siden avtalen med Samsung ble undertegnet i 2011, og Samsung er blitt verdens største leverandør av mobiltelefoner. Fra å ha levert 82 millioner smarttelefoner det året, har leveransene økt til 314 millioner Android-baserte smarttelefoner bare tre år senere, skriver han og viser til tall fra analyseselskapet IDC.

Ifølge Howard skal Samsung ha bestemt seg for å ikke lenger overholde avtalen høsten 2013, etter det ble kjent at Microsoft kjøper opp Nokias mobildivisjon.

– Samsung begynte å bruke oppkjøpet som en unnskyldig for å bryte kontrakten, skriver Microsoft-direktøren.

Den sørkoreanske teknologiganten har foreløpig ikke rukket å foreta seg stort i saken, foruten å utgi en svært kort uttalelse som gjengis av en rekke amerikanske medier.

Samsung sier de vil «gjennomgå klagen i detalj og deretter avgjøre hvilke tiltak som er nødvendige» for å svare.

David Howard avslutter sitt blogginnlegg ved å fastslå at Microsoft føler seg sikre på å vinne frem med kravene.

    Les også:

Les mer om: