Microsoft i trådløst partnerskap med Qualcomm

Microsoft og Qualcomm skal være i ferd med å danne et nytt selskap for å konkurrere mot Symbian-samarbeidet til Psion, Ericsson, Nokia og Motorola.

Microsoft og Qualcomm skal være i ferd med å danne et nytt selskap for å konkurrere mot Symbian-samarbeidet til Psion, Ericsson, Nokia og Motorola.

Symbian-samarbeidet tar sikte på å basere datakommunikasjon i kommende smarte mobiltelefoner og annet trådløst utstyr på Psions operativsystem EPOC.

I går meldte Oracle, som tidligere har kunngjort en lettklient for Windows CE og PalmOS, at det ville inngå et partnerskap med Symbian med tanke på å utvikle en egen Oracle Lite-klient for mobiltelefoner under EPOC.

Dagens utgave av Windows CE er for omfattende til å inngå i en mobiltelefon. Microsoft skal være i ferd med å lage en ny versjon, med kodenavn Chimera (en noe merkelig betegnelse siden ordet betyr "hjernespinn" eller "fantasifoster"), som kan ta opp konkurransen med EPOC. Det antas at denne plattformen vil være klar i løpet av 1999.

Qualcomm er en pioner innen CDMA (code division multiple access), en teknologi som kan gi mobiltelefoni med langt større båndbredde for datasamband enn GSM. Selskapet har nylig kunngjort "pdQ", en kombinert CDMA-mobiltelefon og lommemaskin basert på PalmOS fra 3Com. Dette apparatet skal sendes ut på markedet i første halvdel av 1999.

Ingen leverandører av telefonapparater er satt i forbindelse med partnerskapet mellom Qualcomm og Microsoft. Men det er verdt å merke seg at Samsung viste en Windows CE-basert CDMA-smarttelefon, SCS-100, på Comdex-messen i fjor. Dette apparatet er ennå ikke markedsført. Det kombinerte faks, e-post og Internett med kalender og adresseliste. På den andre siden skal Samsung være i ferd med å lisensiere PalmOS, de også.

Partnerskapet mellom Qualcomm og Microsoft skal kunngjøres offisielt på en pressekonferanse 10. november i Redmond. Her vil det legges fram planer for både produkter og tjenester, blant annet for å en enhetlig kobling av interne kablede bedriftsnett til trådløs tale- og datakommunikasjon. Medarbeidere på farten vil da kunne nytte teknologi for virtuelle private nettverk, og ha kontinuerlig tilgang til interne telefoner og bedriftens datanettverk.

Salget av mobiltelefoner øker langt mer enn PC-salget. Noen prognoser lover en milliard mobilabonnenter verden over innen 2005.

Til toppen