BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft: – IE9 bruker minst strøm

Introduserer nytt ytelsesmål for nettlesere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mars 2011 - 14:04

Mange tester av nettlesere inkluderer ytelsesmålinger. Dette inkluderer alt fra hvor raskt de kan laste vanlige websider til hastigheten på prosesseringen av JavaScript-kode.

I et blogginnlegg introduserer Microsoft et nytt ytelsesmål for nettlesere, nemlig energieffektivitet. Det handler om hvor mye ressurser nettleseren krever av maskinvaren for å utføre oppgaver. Microsoft har sammenlignet hvordan effektbruken til pc-er endrer seg når de fem mest vanlige nettleserne brukes til å laste og vise websider og -applikasjoner.

Slike målinger er særlig interessante for brukere av batteridrevne enheter, i dette tilfellet bærbare pc-er.

I testen har Microsoft benyttet en Windows 7-basert maskin. Dessuten har man tatt utgangspunkt i at en typisk bærbar pc har en batterikapasitet på 56 wattimer (Wh). Det sistnevnte er brukt for å kunne beregne hva forskjellen i effektbruken kan bety for batteritiden.

Microsoft har først testet hvor mye maskinen trekker alene når den er skrudd på, men ellers ikke i bruk. Deretter har selskapet testet hvor mye effekt IE9, Firefox 4, Chrome 10, Opera 11 og Safari 5 bruker i løpet av en sjuminutters periode når nettleserne bare viser en tom fane.

Deretter er følger en test av effektbruken ved lasting og visning av et velkjent nyhetsnettsted, samt to tester basert på visning av webapplikasjoner som er tilgjengelige på Microsofts IETestDrive-side.

Ifølge Microsoft har selskapet bruk lik vekting for hvert scenario, noe som betyr at alle har blitt kjørt like lenge. Dette gir følgende diagram:

I Microsofts test gjør selskapets egen nettleser det best, selv om forspranget til Firefox 4 ikke er særlig stort. Skrittet ned til Safari 5 og Chrome 10 er større, mens Opera 11 litt mer etter disse igjen.

Blant annet bruker Opera mer strøm enn de andre når nettleseren er i ro, fordi den ifølge Microsoft har en så høy systemtimer-oppløsning at CPU-en hindres i å gå over i laveffekt-tilstanden.

Mer uklart er det hvordan Microsoft har kommet fram til effektbruken til Opera i Galactic-testen, én av de to webapplikasjonstestene. Opera mangler ifølge Microsoft noe av ECMAscript-støtten som skal til for å utføre denne deltesten. Så testen ble ikke utført på Opera. Likevel så inneholder den oppsummerende tabellen et resultat for Opera i Galactic-testen.

Microsoft opplyser at selskapet har hatt en tanke om batteritid i bakhodet når det har utviklet Internet Explorer 9. Det er mer uklart om dette også har vært et fokusområde for konkurrentene for de nåværende nettleserne, men i alle fall Google og Mozilla har prosjekter på gang som skal bidra til redusert bruk av CPU-en på noen områder. Dessuten vil økende nettleserbruk av grafikkprosessoren i pc-ene kunne redusere effektbruken innen en del områder knyttet til grafikk og video, noe de fleste av nettleserleverandørene er godt i gang med å få på plass.

Dette er ingen uavhengig test, og det er ikke sikkert at metodene Microsoft har benyttet er de samme som andre ville ha benyttet. Det er likevel interessant når nettlesere sammenlignes på nye måter, og batteritiden har stor betydning for mange brukere. Mer interessant er det likevel når uavhengige aktører utfører slike tester.

Tabellen som var oppgitt i saken og som var hentet fra Microsofts bloggside, stemte ikke helt overens med andre tabeller i blogginnlegget. Vi anbefaler derfor leserne om også å lese blogginnlegget for å se de enkelte dataene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.