JUSS OG SAMFUNN

Microsoft inngår forlik med TomTom

GPS-leverandøren må betale.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mars 2009 - 09:48

Striden mellom Microsoft og TomTom er over. Det kunngjorde Microsoft i en pressemelding i går. Dette skjer en drøy måned etter at Microsoft saksøkte GPS-leverandøren for krenkelse av i alt åtte patenter.

De fleste av patentene dreier seg om bilnavigasjon, men størst interesse har det vært knyttet til tre patenter knyttet til filsystemer som støttes i TomToms implementering av Linux-kjernen.

Avtalen som nå har blitt inngått mellom de to selskapene, gjør det klart at TomTom må betale Microsoft lisensavgift for de åtte patentene. Men beløpet har etter alt å dømme blitt redusert ved at Microsoft anerkjenner de fire patentene som nevnes i TomToms motsøksmål mot Microsoft. Beløpenes størrelse er ikke offentliggjort.

Avtalene dekker både tidligere og framtidige salg av relevante produkter.

Avtalen dekker også de tre patentene knyttet til filsystemer. Dette skal være gjort på en måte som samsvarer med kravene i General Public License Version 2 (GPLv2), som Linux-kjernen er utgitt under.

Ifølge pressemeldingen fra Microsoft skal TomTom fjerne funksjonalitet knyttet til to av patentene, det vil si de to patentene med tittelen «Common Name Space for Long and Short Filenames». Dette skal skje innen to år.

- Denne avtalen avslutter rettstvisten mellom våre to selskaper. Dette er skissert på en måte som sikrer TomTom full overensstemmelse med forpliktelsene i GPLv2, noe som på nytt bekrefter vår forpliktelse til åpen kildekode-fellesskapet, sier Peter Spours, ansvarlig for ånsverksstrategi hos TomTom, i en pressemelding.

Mange aktører har allerede kommentert forliket. En del av kommentarene er gjengitt her.

- Det som slår meg er urettferdigheten ved det hele, sier åpen kildekode-pioneren Bruce Perens til Cnet News.

- Microsofts patenter er ikke innovative, likevel må TomTom betale for patentene når en en domstol trolig ville ha funnet dem ugyldige. Men i stedet for å bruke penger på å bevise at patentene er ugyldige, lisensierer TomTom patentene, trolig fordi de ikke har råd til å gå til slåss i retten, sier Perens.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.