Microsoft, Intel og AMD hjelper hverandre

Microsofts nei til doble priser er en gamble som kan hjelpe dem selv, Intel og AMDs, mener Gartner.

Microsofts nei til doble priser er en gamble som kan hjelpe dem selv, Intel og AMDs, mener Gartner.

Microsoft får en ny mulighet til å stjele markedsandeler på server-programvare gjennom lanseringer Intel og AMD gjør til neste år.

Da kommer de to prosessor-leverandørene med sine første såkalte dual-core-prosessorer. I praksis legger man inn nesten to komplette prosessorer på en brikke, og dette skaper en utfordring for programvareleverandørene. For aktører som Microsoft, Oracle, SAP, IBM og andre priser sin serverprogramvare per prosessor.

Utfordringen er ikke ny for Oracle og IBM. Sun, IBM selv og HP har allerede lansert dobbelkjerne-prosessorer og programvareleverandørene server med slike brikker har bestemt seg - Oracle og IBM sier de vil ha dobbelt betalt.

Når Microsoft sier nei og vil ta betalt per fysisk prosessor, er dette en strategiske gamble, skriver Garter i en ny analyse.

Microsoft ofrer kortsiktig salgsinntekter, men håper at lavere priser vil gjøre Intel/AMD-baserte server langt mer attraktive fordi serverprogramvaren blir billigere, mener Gartner. Dette kan, dersom ikke konkurrentene kommer etter og kutter sine priser, gambler Microsoft på at de vil kunne øke sine markedsandeler og kompensere for inntektsfallet.

Gartner påpeker dessuten Microsoft gir dessuten Intel og AMD et skikkelig løft. For lavere programvarepriser vil gi serverleverandører som bruker Intel og AMD gode salgsargumenter i krigen mot RISC-brikker og Unix.

Til toppen