BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft investerer 400 millioner dollar i India

Under sitt tredje besøk i India, har Bill Gates forpliktet Microsoft til å investere 400 millioner dollar i IT i India de kommende tre årene.

13. nov. 2002 - 08:53

India har markert seg som en dynamisk internasjonal aktør innen IT-bransjen, blant annet på grunn av sine 500.000 høyst kompetente utviklere. En stor koloni av indiske IT-eksperter i Silicon Valley har gjort det svært godt, og bidrar til å styrke IT-investeringene i hjemlandet. Microsoft har vært etablert i India siden 1987, og har i dag kontorer i sju forskjellige byer. Virksomheten ble trappet voldsomt opp i kjølvannet av Bill Gates' forrige besøk til India, rett før sommer-OL i Sydney for to år siden.

Les også:

Les også:


I år ser India-besøket til Microsofts utviklingssjef ut til å ha tre siktemål: støtte til IT-utdanning, utvikling av .Net-partnerskapene, og framstøt mot indisk offentlig sektor som kan tenkes å falle for Linux-fristelsen.

Som land med rik tilgang på IT-kompetanse og mindre tilgang på penger, er Indias myndigheter en typisk målgruppe for åpen kildekodefellesskapet. For noen uker siden kunngjorde til og med sentralregjeringens IT-departement et nytt "Linux India Initiative". På den andre siden har Microsoft flere referanser innen indisk offentlige sektor, blant annet digitale eiendomsregistre i Karnataka, og et beredskapssystem mot tørke og naturkatastrofer i Andhra Pradesh.

Gates brukte den første dagen av sitt India-besøk, mandag, til å kunngjøre en gave fra stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation på 100 millioner dollar til kampen mot AIDS.

Les også:Innen utdanning lanserte Gates "Project Shiksha". Det går blant annet ut på å opprette ti datasentre i samarbeid med det offentlige utdanningssystemet, og etablere datarom ved minst 2000 skoler i samarbeid med lokale aktører. Prosjektet omfatter også stipendier til lærere og elever. Microsoft skal opprette en egen gruppe for å drive fram initiativet, og forventer å nå minst 80.000 lærere og 3,5 millioner elever. 20 millioner dollar er øremerket dette prosjektet.

For å trappe opp .Net-partnerskapene med lokale IT-bedrifter, lanserte Gates programmet "Partnering with India". Han mener Microsoft har mye å hente ved å utveksle ekspertise med lokale partnere, og understreker at prosjektet er orientert mot det globale markedet. Blant de store lokale partnerne er Wipro Technologies, Infosys Technologies Ltd og Satyam Computer Services Ltd.

Blant tiltakene for å trekke offentlige myndigheter og private bedrifter over på Windows, lover Gates at Windows XP og Microsoft Office vil komme ut i hindi språkdrakt. Disse pakkene støtter allerede ni av kjempelandets lokale språk: Gates lovet to til, Kerala-målet Malayalam og Bengali som er hovedmålet i store deler av Øst-India og i Bangladesh.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.