Microsoft investerer 400 millioner dollar i India

Under sitt tredje besøk i India, har Bill Gates forpliktet Microsoft til å investere 400 millioner dollar i IT i India de kommende tre årene.

India har markert seg som en dynamisk internasjonal aktør innen IT-bransjen, blant annet på grunn av sine 500.000 høyst kompetente utviklere. En stor koloni av indiske IT-eksperter i Silicon Valley har gjort det svært godt, og bidrar til å styrke IT-investeringene i hjemlandet. Microsoft har vært etablert i India siden 1987, og har i dag kontorer i sju forskjellige byer. Virksomheten ble trappet voldsomt opp i kjølvannet av Bill Gates' forrige besøk til India, rett før sommer-OL i Sydney for to år siden.

Les også:

Den internasjonalt orienterte indiske IT-industrien har flere initiativ gående mot Europa, og frister med høy kompetanse innen både teknologi og prosjektstyring, i tillegg til salg av programvare. Forsøk fra europeiske land på å tiltrekke indisk IT-ekspertise på individuell basis har vært mislykket.

Les også:

Microsoft har etablert en rekke partnerskap med indiske IT-bedrifter, og satser spesielt på å sikre deres bidrag til .Net-teknologien. Hva flertallet av landets 500.000 utviklere velger av .Net eller Java, kan få avgjørende følger for det internasjonale styrkeforholdet mellom disse to plattformene.


I år ser India-besøket til Microsofts utviklingssjef ut til å ha tre siktemål: støtte til IT-utdanning, utvikling av .Net-partnerskapene, og framstøt mot indisk offentlig sektor som kan tenkes å falle for Linux-fristelsen.

Som land med rik tilgang på IT-kompetanse og mindre tilgang på penger, er Indias myndigheter en typisk målgruppe for åpen kildekodefellesskapet. For noen uker siden kunngjorde til og med sentralregjeringens IT-departement et nytt "Linux India Initiative". På den andre siden har Microsoft flere referanser innen indisk offentlige sektor, blant annet digitale eiendomsregistre i Karnataka, og et beredskapssystem mot tørke og naturkatastrofer i Andhra Pradesh.

Gates brukte den første dagen av sitt India-besøk, mandag, til å kunngjøre en gave fra stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation på 100 millioner dollar til kampen mot AIDS.

Les også:


I går holdt han blant annet en orientering til indisk presse der han redegjorde for nye IT-prosjekter. I dag, onsdag, vier han seg til en stor utviklerkonferanse. I morgen besøker han Microsofts utviklingssenter i Hyderabad i delstaten Andhra Pradesh. Dette senteret ble etablert i 1999 med 40 ansatte, og teller i dag 200 kvinner og menn. Gates lovet i går at den skal utvides til 500 årsverk innen 2005.


Innen utdanning lanserte Gates "Project Shiksha". Det går blant annet ut på å opprette ti datasentre i samarbeid med det offentlige utdanningssystemet, og etablere datarom ved minst 2000 skoler i samarbeid med lokale aktører. Prosjektet omfatter også stipendier til lærere og elever. Microsoft skal opprette en egen gruppe for å drive fram initiativet, og forventer å nå minst 80.000 lærere og 3,5 millioner elever. 20 millioner dollar er øremerket dette prosjektet.

For å trappe opp .Net-partnerskapene med lokale IT-bedrifter, lanserte Gates programmet "Partnering with India". Han mener Microsoft har mye å hente ved å utveksle ekspertise med lokale partnere, og understreker at prosjektet er orientert mot det globale markedet. Blant de store lokale partnerne er Wipro Technologies, Infosys Technologies Ltd og Satyam Computer Services Ltd.

Blant tiltakene for å trekke offentlige myndigheter og private bedrifter over på Windows, lover Gates at Windows XP og Microsoft Office vil komme ut i hindi språkdrakt. Disse pakkene støtter allerede ni av kjempelandets lokale språk: Gates lovet to til, Kerala-målet Malayalam og Bengali som er hovedmålet i store deler av Øst-India og i Bangladesh.

Til toppen