JUSS OG SAMFUNN

Microsoft justerer blog-sensuren

Microsoft har etablert nye regler for hvordan de skal møte krav om stenging av blogger.

1. feb. 2006 - 09:02

Google, Microsoft og Yahoo har alle møtt kritikk de siste månedene fordi de har etterkommet krav fra myndighetene i Kina om å sensurere ytringer på Internett, særlig i forbindelse med blogger og søk.

    Les også:

Lille nyttårsaften slettet Microsoft den kinesiskspråklige bloggen til den systemkritiske journalisten Zhao Jing, alias Michael Anti og An Ti. Zhao sa han ikke fikk forvarsel, og at han ikke hadde andre kopier av materialet som er slettet. Microsoft bekreftet at slettingen ble foretatt etter en henvendelse fra kinesiske myndigheter.

Bloggen ble ført på en kinesisk utgave av tjenesten MSN Spaces som drives som felles prosjekt av Microsoft og et lokalt statseid selskap. Serverne til MSN Spaces er lokalisert i USA, men Microsoft har gått med på at den skal underkastes kinesiske sensurregler. MSN Spaces har 3,3 millioner brukere i Kina, og 35 millioner verden over.

På en samling i Lisboa mellom Microsoft og kunder i det offentlige, sa selskapets juridiske direktør Brad Smith at han har justert retningslinjene for hvordan Microsoft skal forholde seg til krav om sensur av blogger fra utenlandske myndigheter.

De nye reglene ser slik ut:

  • Microsoft vil bare fjerne blog-innhold etter å ha mottatt et juridisk bindende pålegg fra en regjering.
  • Innholdet skal bare gjøres utilgjengelig for landet der pålegget stammer fra. Bloggen skal fortsatt være tilgjengelig i alle andre land.
  • Bloggeren skal varsles når innhold fjernes, og få vite at det skjedde på grunn av en henvendelse fra en regjering.

Hadde reglene blitt anvendt i Zhaos tilfelle, ville innholdet bare vært sperret i Kina, og Zhao ville blitt advart straks sperringen trådte i kraft.

Smith erkjente at formuleringen «juridisk bindende» i Microsofts nye regler, er åpen for tolking avhengig av lover og praksis i det enkelte land. Han lovet at Microsoft vil granske hvert pålegg om sensur for å vurdere hvorvidt det stammer fra et juridisk gyldig myndighetsorgan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.