ANALYSER

Microsoft kan bomme på virtualisering i Europa

Et flertall av nye servere i Europa virtualiseres allerede, og VMware dominerer helt, sier IDC.

10. sep. 2008 - 11:32

Da Microsoft skjøt startskuddet for sin storstilte virtualiseringskampanje mandag, viste hovedtaler Bob Kelly fra «Server & Tools» at bare 12 prosent av alle fysiske servere som selges i dag, blir delt opp i virtuelle maskiner.

    Les også:

En undersøkelse som analyseselskapet IDC publiserte i juli i år, tyder på at denne oppfatningen ikke er dekkende for situasjonen i Europa.

Undersøkelsen, 2008 European Server Virtualization Survey: Fast Growth and Wider Range of Applications, avdekker at 35 prosent av alle servere som ble solgt i Europa i 2007 ble virtualisert. I 2008 venter IDC at andelen øker til 52 prosent. Blant europeiske bedrifter og organisasjoner som per i dag ikke bruker virtualisering, regner 54 prosent at de vil gjøre det i løpet av halvannet år. Både store og mellomstore bedrifter betrakter virtualisering som en nøkkelfaktor i sin strategi for datasentralen, og teknologien benyttes for et stadig bredere utvalg av tjenester, også forretningskritiske prosjekter. På den andre siden brukes virtualisering i hovedsak fortsatt til testing og utvikling, og til interne tjenester.

Analytikeren som har ansvaret for undersøkelsen, Chris Ingle, sier at bruken av virtualiserte løsninger i Europa har eksplodert siden forrige undersøkelse i 2007, og at teknologien har et «solid fotfeste» hos europeiske bedrifter.

Mens interessen for virtualisering er upåklagelig, er de vesentlige hindringene for mer utstrakt bruk av teknologien mangel på kompetanse og vanskelige lisenser, ifølge IDC. Siden undersøkelsen kom har Microsoft endret sine lisensvilkår for flere typisk virtualiserbare serverapplikasjoner.

VMware dominerer markedet, med en andel på 82 prosent. Mye av det som virtualiseres er Linux, likevel har åpen kildekodeløsningen Xen en andel på bare 3 prosent. Microsoft har 14 prosent, mens Unix- og stormaskinvirtualisering står for 14 prosent av alle tilfellene.

I stor utstrekning er det de mer beskjedne serverne som virtualiseres. I 59 prosent av tilfellene er den fysiske maskinen inndelt i færre enn fire virtuelle maskiner. Anvendelsene som øker raskest, er innen katastrofeberedskap, sikkerhetskopiering og tilgjengelighet, særlig innen mindre installasjoner.

Den utstrakte bruken av virtualisering i europeiske bedrifter og Vmwares dominans kan tyde på at Microsoft stiller i en mer defensiv markedsposisjon enn de kanskje kunne ønske, og at det kan særdeles utfordrende å vinne fram med det glade budskapet om Hyper-V, System Center og Virtual Machine Manager.

På den andre siden peker IDC på at markedet ser ut til å være klar til å vokse etter hvert som bedriftene ser verdien i å virtualisere stadig mer av infrastrukturen.

Ingle oppsummerer utsiktene for virtualisering i Europa slik:

– Den store bredden i tilnærminger gjør det kritisk for brukerne å velge riktig teknologi. Microsoft vil gjøre sterke framstøt for å øke sin markedsandel seinere i 2008. VMware ser ut til å være på riktig sted med sitt fokus på kontinuitet for forretning og drift av virtualisering. Citrix og Unix-leverandørene vil appellere til sine kjernemarkeder. HP, IBM, Fujitsu Siemens, Dell, Sun, BMC og andre vil kjempe om ledelsen innen systemer og drift.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.