BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft kan ikke stoppes

Selv om amerikanske myndigheter mener at Microsoft har brutt et forlik fra 1995 og vil at selskapet skal betale én million dollar om dagen i bøter, er det en bagatell for selskapet. De tiltak som kunne skapt bry for Microsoft, tør ikke amerikanske myndigheter gjennomføre.

Jens Kanden
21. okt. 1997 - 15:29

Microsoft er under angrep og nok en gang står Internett sentralt. For et par uker siden stevnet Sun erkerivalen Microsoft og beskyldte selskapet for å underminere programvarespråket Java. Nå er det amerikanske myndigheter - anført av justisdepartementet - som er ute etter programvaregiganten.

Myndighetene har stevnet Microsoft inn for en føderal domstol. De vil at Microsoft skal slutte å forlange installasjon av Internet Explorer som forutsetning for å lisensiere bort Windows 95. Selskapet skal opplyse brukere om at de ikke er nødt til å bruke Internet Explorer og gi enkle instruksjoner om hvordan man fjerner Internet Explorer-ikonet fra dataskrivebordet. I tillegg skal vesentlig deler av kontrakten som Microsoft-kunder må underskrive - strykes. Selskapet må betale én million dollar i dagbøter inntil selskapet føyer seg til kravene.

Microsoft har 11 dager på seg til å gi sitt svar. På det tidspunkt kan retten avsi sin dom eller innkalle til høring for belyse argumentene ytterligere.

Kan dette skade Microsoft?

Én million dollar om dagen er mye penger, men Microsoft hadde et driftsoverskudd på nesten milliarden - fremdeles i dollar - i det nylig avsluttede kvartal, så bøtene vil ikke være noe likviditetsproblem.

Det som kunne skape trøbbel for Microsoft - alvorlig trøbbel - er hvis myndighetene legger seg opp i selskapets enkle suksessformel for Windows: Windows skal inn overalt og skal inneholde alt; "Resistance is futile, you will be assimilated."

Microsoft har for vane å valse inn i nye nisjer og absorbere - i egen programvare - funksjoner og programvaretyper som selskapet vurderer som nyttig. Windows blir stadig mer funksjonell, samtidig som hele programvarenisjer forsvinner.

Departementet baserer sin sak på at Explorer og Windows er to distinkte produkter, og dets krav om at Microsoft ikke får knytte retten til å bruke Windows til kravet om å bruke selskapets nettleser, er relevant når det gjelder Explorer 3 og til dels Explorer 4 - selv om integrasjonen med Windows har kommet langt. Nå jobber Gates og kompani febrilsk med å utradere nettleseren som selvstendig konsept - akkurat som digi.no spådde i en kommentar høsten 1996.

Dette arbeidet vil være mer eller mindre ferdig i løpet av 1998; da er Explorer og Windows ett og uadskillelig det samme.

Et tenkt scenario er at myndighetene mener at Windows har en så dominerende rolle at man ikke tillater en viktig funksjon som nettsurfing direkte fra Windows. Man "må" bruke en nettleser. Dette vil innebære en offentlig innblanding i den teknologiske utviklingen og åpne for interessante problemstillinger i forhold til andre operativsystemer som OS/2, Unix, Mac OS, Rhapsody.

Uansett blir slike problemstillinger absurde, og jeg tror ikke amerikanske myndigheter har hverken vilje eller sjanse til å stoppe utviklingen. De teknologiske bransjene beveger seg mye raskere enn det byråkrater, politikere, og rettsvesen kan. Innen myndighetene rekker å reagere, er virkeligheten en annen.

Microsoft har en så sentral rolle som drivkraft - på godt og ondt - i PC-bransjen, at amerikanske myndigheter ikke for alvor kan kludre med selskapets suksess. Programvare- og PC-bransjen er blant USAs fremste eksportindustrier, og de er gode kort i den økende globale konkurransen - ikke minst med hurtigvoksende asiatiske tigre.

Microsoft påberoper seg retten til å videreutvikle Windows og mener at denne retten er i samsvar med forliket med myndighetene fra 1995. Hvis selskapet får definert nettleseren som en naturlig utvikling og del av Windows, så har ikke myndighetene noen sak. Microsoft må nok ut med noen millioner dollar i bøter samt endre endel kontraktsformuleringer, men likevel blir dette ikke noe mer enn en liten smekk på fingrene for Microsoft.

Innen denne striden er gått gjennom rettsvesenet finnes ikke ordet "nettleser" i Microsofts vokabular. De fleste vil sitte med Windows 98 på skjermen og surfe rett fra operativsystemet. Endel vil også ha Navigator fra Netscape, men over tid vil integrasjonen med Windows og Office-programvare marginalisere Navigator, som blir et nisjeprodukt på samme måte som OS/2 og Mac OS i sin tid ble det.

Så lenge Bill Gates og Microsoft fortsatt er sultne - gitt selskapets dominanse og enorme overskudd, er det ingen som kan stoppe dem; verken konkurrenter eller myndigheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.